Bruggen worden natgehouden om storingen te voorkomen
NOS NieuwsAangepast

Bruin leidingwater, smog en andere problemen door hitte

In het midden en zuiden van het land leidt de hitte her en der tot overlast, maar grote problemen zijn er nog niet.

Het RIVM waarschuwt voor smog in Limburg, het oosten van Brabant en de Achterhoek. Mensen kunnen last krijgen van irritatie aan ogen, neus en of keel. Ook kunnen mensen luchtwegklachten krijgen of verergering van astmaklachten.

Waterbedrijf Vitens waarschuwt klanten voor bruin water. Door de hitte gebruiken mensen op piekmomenten zo veel water dat de waterdruk laag wordt. Daardoor kan het water verkleuren. Dat is niet slecht voor de gezondheid, maar mogelijk wel voor kleding in de wasmachine.

Bruin leidingwater en andere problemen door hitte

In Maastricht begaf gisteravond de bediening van de Sint Servaasbrug het door de hitte. De brug stond tot het eind van de ochtend open waardoor mensen moesten omrijden. Olie in de aandrijving van de brug was door de warmte te dun geworden.

In Limburg wordt het vandaag lokaal 35 graden. En dat is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar; sinds 1901 is het slechts twee keer in juni gebeurd dat het zo warm werd, meldt Weerplaza. Ook buiten Limburg wordt het op veel plaatsen met temperaturen van boven de 30 graden tropisch warm.

Vannacht bleef de temperatuur hoog. Op veel plaatsen in Nederland daalde het kwik niet onder de 20 graden. Daarmee was sprake van een tropennacht. Vanochtend liep het kwik snel verder op. Rond 10.00 uur was de temperatuur in Limburg alweer gestegen tot boven de 30 graden.

Strandgangers in Renesse

Dijkdoorbraak

Waterschappen zijn druk in de weer om de dijken sterk te houden. In 2003 brak een veendijk in Wilnis doordat hij door de hitte was uitgedroogd. Straten kwamen blank te staan en duizenden mensen werden geëvacueerd.

Sinds dinsdag is waterschap De Stichtse Rijnlanden in Utrecht bezig met het besproeien van de dijken. "Een dijk die uitdroogt wordt lichter. Dijken kunnen dan wegschuiven door gebrek aan gewicht. Dat is wat er in Wilnis is gebeurd." Mensen hoeven zich geen zorgen te maken, zegt woordvoerder Patrick Poelmann. "Als we de dijken goed vochtig houden, is de kans op een doorbraak eigenlijk nul."

'Door besproeiing blijven dijken in topconditie'

Sinds gisteren geldt in Zeeland en Noord-Brabant de brandweercode rood wegens brandgevaar. Mensen moeten in de natuur oppassen dat ze niet per ongeluk brand veroorzaken.

Ook scholen nemen extra maatregelen. Er wordt buiten les gegeven, er wordt extra water uitgedeeld en sommige scholen hebben het tropenrooster ingesteld.

Leerlingen van Gymnasium Beekvliet in Sint-Michielsgestel protesteerden in de pauze voor een tropenrooster. En met succes, ze mochten naar huis

In het zuiden van het land mogen militairen niet meer met alle wapens en munitie trainen. "Dat betekent dat het verboden is te oefenen met alles wat ploft, knalt of op een andere manier brandgevaar oplevert", liet Defensie gisteren weten. Militairen staan op stand-by om te helpen bij eventuele branden.

Het RIVM heeft in het midden en zuiden van het land het hitteplan geactiveerd. Ouderen, zieken en mensen met overgewicht moeten opletten en in de gaten worden gehouden. Het instituut heeft ook gewaarschuwd voor smog in Limburg. Mensen kunnen last krijgen van irritatie aan ogen, neus en keel.

Vanaf morgen is de hitte voorbij. Dan zakt het kwik naar rond de 20 graden en wordt het wisselvallig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl