Het omstreden uniform
NOS Nieuws

Pentagon verspilde miljoenen aan Afghaanse uniformen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft mogelijk 28 miljoen dollar te veel betaald voor uniformen van het Afghaanse leger. Dat zegt de speciale inspecteur die de Amerikaanse uitgaven voor de wederopbouw van Afghanistan in de gaten houdt.

Het Afghaanse leger had in 2007 nieuwe uniformen nodig omdat de oude overal te koop waren en ook door de Taliban werden aangeschaft om te gebruiken bij hinderlagen.

Hyperstealth

De Amerikanen betaalden de nieuwe uniformen, de Afghaanse minister van Defensie mocht het camouflagepatroon uitzoeken. Hij koos voor het zogenoemde HyperStealth's Spec4ce Forest-patroon dat in handen is van een particulier. Voor het gebruik moest een forse vergoeding worden betaald.

Als gekozen was voor een patroon waar de Amerikanen zelf de rechten van hadden, waren ze in de afgelopen tien jaar 28 miljoen dollar minder kwijt geweest. De rekening over die periode bedraagt nu 93 miljoen dollar.

Bos-patroon

En dan is er nog een probleem. De Afghaanse minister van Defensie vond een bospatroon wel mooi en dat werd het ook.

Nu is een bospatroon een prima keus in een land met veel bossen. Maar dat is in Afghanistan niet het geval. Slechts 2,1 procent van het Afghaanse grondgebied bestaat uit bos, de rest voor het overgrote deel uit woestijn. Aan een uniform met bospatroon heb je dus eigenlijk niets.

Het goede nieuws is dat de Amerikanen 71 miljoen dollar kunnen besparen als ze de komende tien jaar andere uniformen voor Afghanistan laten maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl