Een deel van de Centraal-Afrikaanse stad Bria, eerder deze week
NOS NieuwsAangepast

Honderd doden bij gevechten in stad Centraal-Afrikaanse Republiek

Bij gevechten tussen gewapende groeperingen in Bria, een stad in de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn volgens de burgemeester van de stad zeker honderd doden gevallen. Eerder deze week gingen dertien van de veertien strijdende partijen in Rome akkoord met een staakt-het-vuren, maar dat lijkt nu dus alweer geschonden.

Ooggetuigen zeggen dat alles erop wijst dat er nog meer gevechten kunnen uitbreken. Inwoners van Bria zouden uit angst daarvoor niet naar buiten durven. De getuigen die het dorp wel zijn ontvlucht, zeggen dat ze over tientallen lichamen heen hebben moeten klimmen. Volgens het Rode Kruis is de situatie in Bria nog zo onveilig dat de lichamen nog niet geborgen kunnen worden.

In de Centraal-Afrikaanse Republiek wordt sinds 2013 gevochten. Islamitische rebellen van de Seleka-beweging pleegden toen een staatsgreep in het land, waar de meerderheid van de bevolking christelijk is. Christelijke milities namen daarop wraak op de militante islamitische coalitie. Fracties binnen Seleka hebben zich na de coup afgescheiden en strijden ook met elkaar.

Honderdduizenden vluchtelingen

Sinds het begin van het bloedige conflict zijn er duizenden mensen omgekomen. Eind 2015 kwam de Centraal-Afrikaanse Republiek voor korte tijd in rustiger vaarwater, maar onlangs laaide het geweld opnieuw op. Sinds 2013 zijn er duizenden mensen omgekomen bij de burgeroorlog en zijn honderdduizenden op de vlucht geslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl