Militairen bewaken metrostation Maalbeek
NOS NieuwsAangepast

Brussel is militairen innig dankbaar voor het bewaken van de stad

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    Redacteur Brussel

Brussel komt woorden tekort om de militairen te bedanken. Formidabel, geniaal, ze hebben hun dienst bewezen, zeggen voorbijgangers die we vanochtend aanspraken bij het weer geopende station Brussel-Centraal.

Om 8.00 uur is het station opengegaan met extra bewaking. Bij het station staat bijna altijd een grote legertruck en lopen de soldaten in groepjes rond. Niemand lijkt echt bang. "Als het mijn tijd is dan moet ik gaan", zegt een Waalse treinreiziger. Een vrouw die net de trap af komt, zegt dat we niet angstig moeten zijn.

In onvervalst Vlaams laat een vrouw weten dat "we het enorm appreciëren. Het is echt niet overdreven al die militairen. Dat heeft onze politiek goed beslist." Een man valt haar bij. Chapeau, bravo voor de militairen.

Charmeoffensief

De militairen zijn sinds anderhalf jaar onderdeel van het straatbeeld in Brussel. In drukke winkelstraten, bij belangrijke gebouwen, maar ook in kleine straatjes, zoals de straat waar ik woon, lopen ze hun rondes. Altijd met het wapen in de aanslag. Alert, waakzaam, maar ook ontspannen.

Nadat vorig jaar een militair op Facebook had geklaagd dat de Brusselaars zo onvriendelijk tegen hem waren, kwam er een waar charmeoffensief van de bevolking op gang. Er werd geglimlacht, bonjour gezegd en af en toe zeiden de militairen wat terug. Geen diepe discussies, maar wel een soort ontspanning.

Complimenten

Vandaag krijgen ze veel glimlachen, zacht gefluisterde bedankjes en openlijk uitgesproken complimenten van burgers en politici. "Ze geven me een veilig gevoel", zo omschrijft een vrouw het gevoel in de stad. "We vertrouwen op ze. En daar mogen we heel blij mee zijn."

Het leven herneemt in de hoofdstad van België zijn loop. De schilders verven het roet van de aanslag weg. De sporen op de grond worden uitgewist en even verderop spelen mensen op de piano die in de stationshal staat. Het leven gaat door, ook in de kleine straatjes lopen de militairen vandaag gewoon hun route.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl