NOS NieuwsAangepast

Londen waarschuwt voor smog tijdens hittegolf

Burgemeester Sadiq Khan van Londen waarschuwt voor een verhoogde hoeveelheid smog. "Door het aanhoudend warme en zonnige weer wordt er zeer vervuilde lucht verwacht", zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen de krant The Evening Standard. "Vooral rond drukke wegen."

De burgemeester raadt reizigers aan hun reisplannen aan te passen en het centrum van de stad zo veel mogelijk te mijden. Onder meer op borden langs de weg, in de metro en bij bushaltes worden inwoners van de stad gewaarschuwd voor de slechte luchtkwaliteit.

De zwaarste smog wordt vanmiddag verwacht. De temperatuur in Londen kan dan oplopen tot 34 graden, waarmee vandaag de warmste dag in ruim veertig jaar is.

China

De Air Quality Index, die wereldwijd de luchtkwaliteit bijhoudt, verwacht dat het smoggehalte vanmiddag vergelijkbaar is met een gemiddelde dag in Peking, dat berucht is om zijn verschrikkelijke smog.

In het bijzonder voor mensen met astma, hartproblemen en ouderen worden gewaarschuwd. Hun wordt geadviseerd inhalators bij zich te dragen, zich niet te veel in te spannen en om de zwaarst vervuilde gebieden geheel te vermijden.

De Londense luchtkwaliteit is naar Europese begrippen wel vaker slecht. Zo overschreed de stad dit jaar al op 5 januari de jaarlimiet voor luchtvervuiling. Burgemeester Khan onderzoekt een mogelijke extra heffing voor de zwaarst vervuilende voertuigen in zijn stad.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl