Direct naar artikelinhoud
wetenschap

Macht is niet goed voor uw hersenen

Macht is niet goed voor uw hersenen
Beeld thinkstock

Al jaren worden machthebbers afgeschilderd als arrogante zakken. Nu blijkt uit onderzoek dat dat niet gelogen is. Macht beschadigt namelijk ons brein, waardoor we onvriendelijk worden. En daar kan maar weinig aan gedaan worden.

De strijd om de macht wordt al eeuwen gevoerd. Toch maakt onderzoek een einde aan de idyllische droom van status en geld. De Amerikaanse psycholoog Dacher Keltner, van de universiteit van Californië, Berkeley, toonde immers aan dat macht ons brein beschadigt. Hij onderzocht twee decennia lang het gedrag van verschillende machthebbers en daaruit bleek dat ze zich gedroegen als mensen met een traumatisch hersenletsel. Zo waren ze impulsiever, schatten ze minder goed risico's in en verminderde hun inlevingsvermogen.

Ook de Canadese neuroloog Sukhvinder Obhi van de McMaster Universiteit, in Ontario, kwam al eerder tot gelijkaardige resultaten. In tegenstelling tot Keltner onderzocht hij niet het gedrag van machthebbers, maar wel hun brein. In zijn onderzoek vergeleek hij de hersenen van machthebbers met die van gewone mensen. Daaruit bleek dat macht het zogenaamde spiegelingsproces, dat aan de basis ligt van empathie, schaadt. In normale gevallen imiteren mensen immers elkaars gedrag, maar dat doen machthebbers dus niet. De resultaten van Obhi's onderzoek bevestigen dan ook de power paradox van Keltner. Die stelt dat van zodra we de macht hebben, we vaardigheden verliezen die we nodig hadden om de macht te verkrijgen.

Van zodra we de macht hebben, verliezen we vaardigheden die we nodig hadden om de macht te verkrijgen

Botter

Hoewel macht ervoor zorgt dat we gemakkelijker informatie krijgen en ons beter kunnen concentreren op de essentiële informatie, maakt het ons ook arroganter. Machthebbers doen namelijk minder moeite om mensen te leren kennen en reageren botter.

De enige manier om dat onrespectvolle gedrag af te leren, is door de machthebbers met hun voeten op de grond te zetten. Als ze door geliefden op hun overmoed gewezen worden, beseffen ze meestal dat ze fout bezig zijn. Ook helpt het om hen te laten denken aan momenten waarop ze zich niet machtig voelden.