NOS Nieuws

Europees afscheid van Helmut Kohl op 1 juli

De Europese Unie houdt op 1 juli een herdenking voor Helmut Kohl, de voormalige Duitse bondskanselier die vorige week op 87-jarige leeftijd overleed. Kohl is de eerste regeringsleider die zo'n Europese afscheidsbijeenkomst ten deel valt. Hij krijgt geen staatsbegrafenis in Duitsland, op nadrukkelijk verzoek van zijn weduwe.

De Europese afscheidsceremonie is een initiatief van Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie en een vriend van Kohl. De bijeenkomst is volgende week zaterdag in het Europees Parlement in Straatsburg. Onder de sprekers zijn naar verluidt bondskanselier Merkel, de Franse president Macron en de Amerikaanse oud-president Clinton.

Rouwdienst

Na de ceremonie in Straatsburg wordt het lichaam van Kohl overgebracht naar Speyer, in de buurt van zijn woonplaats Ludwigshafen. Daar is in de dom een rouwdienst en een militair eerbetoon. Kohl wordt ook in Speyer begraven. Hij wilde geen plekje in het familiegraf, waar zijn ouders en zijn eerste vrouw Hannelore liggen.

Kohl voelde zich zeer verbonden met de dom van Speyer. Als tiener schuilde hij er voor geallieerde luchtaanvallen. Als bondskanselier nodigde hij maar liefst veertien staatshoofden en regeringsleiders uit om de kerk te bekijken, onder wie Michail Gorbatsjov, Margaret Thatcher en Jacques Chirac.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl