Direct naar artikelinhoud

Huiszoekingen in kader van uitstap Macron naar Las Vegas in 2016

Huiszoekingen in kader van uitstap Macron naar Las Vegas in 2016

Deze ochtend zijn er huiszoekingen uitgevoerd op de hoofdzetel van het reclamebureau Havas en het nationaal agentschap voor de internationalisering van de Franse economie Business France. Volgens bronnen dichtbij het onderzoek gebeurde dat in het kader van het onderzoek naar de organisatie van een ministeriële uitstap van Emmanuel Macron in januari 2016 naar Las Vegas, toen hij minister van Economie was.

Midden maart opende het parket van Parijs een inleidend onderzoek naar vriendjespolitiek, medeplichtigheid aan en het verbergen van vriendjespolitiek, na vermoedens van onregelmatigheden bij de organisatie van de ministeriële uitstap. Ze zou zonder aanbesteding zijn toevertrouwd aan Havas door Business France, dat toen geleid werd door de huidige minister van Arbeid Muriel Pénicaud.

Onderzoekers van het Franse anticorruptieorgaan Oclciff voerden vandaag huiszoekingen uit in de gebouwen van Havas in Puteaux (in het Franse departement Hauts-de-Seine) en in die van Business France in Parijs.

Volgens het weekblad Le Canard Enchainé, dat de affaire aan het licht bracht, kostte de avond die georganiseerd werd tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, 381.759 euro, waarvan 100.000 euro hotelkosten.

Macron, toen minister van Economie onder president François Hollande, kreeg er een staande ovatie van meer dan 500 mensen van Franse start-ups.

Macrons opvolger Bercy Michel Sapin zei op 8 maart dat Macron zelf, zijn kabinet en het ministerie van Economie niets te verwijten valt, en sprak van een onregelmatigheid van Business France. De instelling heeft haar verantwoordelijkheid erkend, en bevestigde dat de keuze voor Havas gemaakt werd via een procedure "die mogelijk onregelmatig was".