Panga is: A. Prima, B. Prutvis, C. Poepvis
videoOngekend snel groeide pangasius - ofwel 'panga' - uit tot meest gegeten vis van Nederland. Tot de 'tropische tong' veranderde in 'poepvis' en beschuldigd werd van alles wat lelijk is. Vietnamese kwekers, die duurzaam vis willen kweken, zijn de dupe van dit imagoprobleem.
In het begin kreeg ik zelfs brieven: 'bedankt, eindelijk een vis die ik mijn kinderen kan geven'
Alleen de luchtbelletjes verraden dat in deze oneindige rij troebele vijvers weleens behoorlijk wat leven kan zitten. Hoeveel blijkt als drie mannen vanaf een vlot zakken voer in een van de vijvers kiepen. Het rustige wateroppervlak verandert in een bubbelbad.
Dit moet de stilste en minst stinkende vorm van intensieve veehouderij zijn. Het enige wat je ruikt, is de zilte lucht van het voer. In deze Vietnamese kweekvijvers ter grootte van zo'n honderd voetbalvelden zitten miljoenen meervallen waarvan de filets in de hele wereld als pangasius worden verkocht.
Van een exotische naam die niemand kende, groeide de panga in tien jaar tijd uit tot meest gegeten vis van Nederland. Het geheim? ,,De smaak is heel neutraal, de filets zijn makkelijk te bereiden, er zitten geen graten in'', zegt Harry Hoogendoorn die met zijn bedrijf Queens Vis in 2002 begon met de verkoop van Pangasius in Nederland nadat hij hem bij Van der Valk op het menu had ontdekt als 'tropische tong'. ,,En de prijs, ja. Panga kost vaak maar de helft van kabeljauw. Het is een perfect instapvisje. In het begin kreeg ik zelfs brieven: bedankt, eindelijk een vis die ik mijn kinderen kan geven.''
Verkoop ingestort
Dat is inmiddels wel anders. De verkoop van panga is ingestort. Verkocht Queens in 2012 nog zo'n 3 miljoen kilo, nu is dat nog maar een derde. In Europa is de verkoop sinds die tijd met 40 procent gedaald. Tegen de goedkope 'plofkip onder de vissen' is groot wantrouwen ontstaan. Op internet, in kranten en angstaanjagende tv-documentaires zingen al jaren negatieve berichten rond over de 'ongezonde prutvis'. Die zou worden volgepompt met antibiotica, rondzwemmen in vervuild rivierwater en vol zware metalen en gifstoffen zitten. De teelt zou de natuur in de rivierdelta om zeep helpen en mensen uitbuiten als slaven.
Die berichten zijn onzin, zegt de Wageningse milieuprofessor en socioloog Simon Bush die al tien jaar onderzoek doet naar de omstreden vis. Zijn conclusie: panga is niet slechter, en vaak zelfs veiliger, dan zalm, garnalen of tonijn. ,,We hebben daar systematisch onderzoek naar gedaan. De negatieve claims die rondwaren, kloppen gewoonweg niet. Ze zijn deels in de wereld geholpen door vissers die de nieuwe, goedkope concurrent zwart wilden maken.''
De negatieve claims die rondwaren, kloppen gewoonweg niet
Begindagen
Niet alle verhalen komen volledig uit de lucht vallen. In de begindagen was er wel degelijk veel mis met de manier waarop pangasius werd gekweekt. In de jaren 90 werd de vis vooral gehouden in modderige vijvertjes en kooien in zijarmen van de Mekong. De kwekers gooiden daar afval in; de meerval is niet kieskeurig. Dat is een reden dat panga zo goedkoop is: hij gebruikt weinig voer en kan zuurstof uit de lucht halen. En dus overleven ze dicht op elkaar in vies water. De waterkwaliteit en biodiversiteit in de Mekongdelta holden echter achteruit. Bush: ,,Maar die kleine kwekerijtjes zijn zo goed als verdwenen.''
Dat is te zien bij Vinh Hoan, de grootste pangasiusproducent ter wereld. Vroeger kocht het bedrijf vis van handelaren om in zijn fabrieken te verwerken. ,,Nu hebben we 27 eigen kwekerijen verspreid over de Mekongdelta'', zegt Max Basch, de Amerikaanse marketingmanager van het Vietnamese bedrijf. ,,Daarnaast werken we met vaste kwekers. Die betalen we extra om volgens onze kwaliteitsstandaarden te werken.''
(artikel gaat verder onder de foto)
Vijf jaar geleden was Vinh Hoan het eerste bedrijf in Vietnam dat werd beloond met het ASC-keurmerk voor duurzamere kweekvis, dat mede door het Wereld Natuur Fonds is opgezet. Dat vereiste flinke investeringen. Zo wordt het rivierwater getest voor het naar de vijvers gaat en weer terug in de rivier wordt gepompt. Kwekers mogen alleen onder strikte voorwaarden geneesmiddelen gebruiken en moeten hun personeel een fatsoenlijk salaris betalen. Ook moeten ze kunnen aantonen wat ze hun vissen voeren. Terwijl concurrenten het voorbeeld van Vinh Hoan volgden, stortte de vraag naar pangasius in Europa in. Momenteel wordt meer panga met ASC-keurmerk geproduceerd dan verkocht.
Afzetmarkten
De pangasiusproducenten zijn ook op zoek gegaan naar nieuwe afzetmarkten, waar duurzaamheid geen issue is. China heeft de EU onlangs ingehaald als grootste afnemer. Ondertussen stokt de verduurzaming van de sector. Terwijl vis met een duurzaamheidskeurmerk een groeimarkt is - zo verdriedubbelde de hoeveelheid verkochte ASC-zalm in Nederlandse supermarkten vorig jaar - neemt de hoeveelheid pangasius met ASC-keurmerk licht af.
Ging het in 2014 nog om 22 procent van de pangaproductie in Vietnam, vorig jaar was dat nog maar 19 procent. ,,Voor kwekerijen loont het niet om de investeringen te doen die we nodig hebben om de negatieve impact van de viskweek op de omgeving te verminderen'', zegt Tinh Huynh Quoc van WNF Vietnam. ,,Daarom hebben we de steun van consumenten in Europa nodig.''
Voor kwekerijen loont het niet om de investeringen te doen die we nodig hebben om de negatieve impact van de viskweek op de omgeving te verminderen
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM5
De val van Boeing: ooit degelijk bedrijf met solide vliegtuigen, nu losse bouten en dodelijke crashes
-
Update
Storing bankieren bij Rabobank verholpen
De storing bij Rabobank, waardoor klanten problemen hadden met bankieren via de app, is verholpen. De oorzaak was volgens een woordvoerder ‘een technische storing'. -
9
Pinpas aan kassa raakt uit de gratie, betalen met smartphone beleeft razendsnelle opmars
De mobiele telefoon gaat dit jaar de pinpas verdringen aan de kassa. Dat verwachten De Nederlandsche Bank (DNB) en Betaalvereniging Nederland. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUM3
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
‘Melk is goed voor elk’ was jarenlang een bekend gezegde. Klopt dat nog? Want melkvervangers zijn enorm populair en beter voor het milieu. Maar zijn ze ook even gezond als koemelk? Een rondje langs de melkvelden. ,,Het eten van zo’n 400 gram zuivelproducten verlaagt het risico op darmkanker met 15 procent.”
-
PREMIUM
Louche social media-goeroes prijzen crypto aan voor eigen financieel gewin: ‘Veel video's onvolledig’
-
-
-
Primera wil eigen keten tabakswinkels opzetten om verkoopverbod in 2030 te omzeilen
Primera lanceert een nieuwe keten voor tabaksspeciaalzaken, genaamd Volado. Daarmee speelt de keten in op het verkoopverbod van tabak in gemakswinkels per 2030. -
PREMIUMAan het werk
Zafer: ‘60 jaar Turkse arbeidsimmigratie is een mooi moment voor reflectie’
Anne-Marije Buckens heeft ruim tien jaar een bedrijf waarmee ze 50-plussers aan werk helpt. Deze week Zafer, een Turkse arbeidsimmigrant. Het is dit jaar 60 jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland kwamen op grond van een officieel verdrag tussen Turkije en Nederland.
-
PREMIUM
Dol op Milka, Côte d’Or en Toblerone? Dat gaat je waarschijnlijk later dit jaar veel geld kosten
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje
Het is dat bijen geen horloges dragen, anders zouden die op vijf voor twaalf staan. Voor hen, maar ook voor ons eigen hachje, is het daarom zaak om ze een handje te helpen. Want zomervruchten, chocola en notenrepen kunnen door bijensterfte zomaar tot de geschiedenis gaan behoren. Help de natuur een handje met je eigen insectenhotel. Wij leggen uit hoe je start. -
-
Engie bouwt ‘grootste batterijpark van Nederland’ in Lelystad