Derk Bolt
NOS NieuwsAangepast

Presentator Derk Bolt (Spoorloos) en cameraman ontvoerd in Colombia

Een team van het televisieprogramma Spoorloos is ontvoerd in Colombia. Het gaat om presentator Derk Bolt en zijn vaste cameraman Eugenio Follender. Het is nog onbekend wie de mannen tegen hun wil vasthoudt, maar volgens het Colombiaanse leger is de guerrillabeweging ELN verantwoordelijk.

De twee werden volgens informatie van het leger zaterdag op een weg in de regio Catatumbo, in het noorden van Colombia, tegengehouden. In dit gebied dat grenst aan Venezuela, zijn allerlei gewapende milities actief.

Volgens lokale media waren Bolt en Follender bezig met de zoektocht naar de moeder van iemand die door een Nederlander is geadopteerd. De lokale openbaar aanklager zegt dat het nog niet vaststaat dat ELN de mannen vasthoudt.

Ambassadeur

De zaak heeft voor Buitenlandse Zaken in Den Haag "de hoogste prioriteit". Een woordvoerder van het ministerie bevestigt berichten uit de Colombiaanse pers dat de Nederlandse ambassadeur in Bogotá, Jeroen Roodenburg, inmiddels in Catatumbo is aangekomen.

Verder wil het ministerie niets kwijt, omdat aandacht "de zaak niet helpt".

Cameraman Eugenio Follender

Datzelfde zegt ook de werkgever van Bolt en Follender, de KRO-NCRV. De omroep kiest ervoor om geen inhoudelijk commentaar te geven op de zaak. "De veilige terugkomst van Derk en Eugenio staat voorop. Ook wij zijn ongerust. Wij hopen met velen op een goede afloop."

Gevaarlijk

Catatumbo is een zeer gevaarlijke regio, zegt correspondent Marc Bessems. "Er zijn daar allerlei illegale activiteiten, zoals de handel in en de smokkel van drugs en er zijn guerrillabewegingen actief. Reizen over de weg van El Tarra naar Tibú, zoals het team van Spoorloos deed, is erg link."

Het leger heeft een speciale eenheid veiligheidstroepen, gespecialiseerd in ontvoeringen, naar het gebied gestuurd. Ook zijn er in El Tarra en Tibú militaire commandoposten ingericht om de activiteiten van de veiligheidstroepen in de regio te coördineren.

De Colombiaanse autoriteiten hebben via Twitter de "onmiddellijke vrijlating van de twee mannen" geëist.

De ELN is de grootste van de vele gewapende groeperingen in het gebied. Het is een links georiënteerde beweging, kleiner dan de bekendere FARC, met sterke katholieke invloeden en een lange geschiedenis van drugssmokkel en ontvoeringen.

De ELN is bezig met vredesonderhandelingen met de Colombiaanse regering. Dat overleg verloopt moeizaam, juist omdat er nog altijd mensen worden ontvoerd. De rooms-katholieke kerk is ingeschakeld om eventueel een rol te spelen als er contact met de ontvoerders is gelegd.

Een jaar geleden bemiddelden vertegenwoordigers van de katholieke kerk bij de vrijlating van een Spaanse journaliste, die in hetzelfde gebied werd ontvoerd door de ELN. De guerrillastrijders lieten haar na acht dagen gaan, maar "dat wil natuurlijk niet zeggen dat het ditmaal ook zo zal gebeuren", voegt Bessems er voorzichtig aan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl