Meer dan een miljoen ondertekenaars voor verbod glyfosaat

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het Europese Burgerinitiatief voor een verbod op glyfosaat heeft donderdag de grens van een miljoen ondertekenaars overschreden.

Binnen vijf maanden heeft het initiatief voldaan aan de voorwaarden voor behandeling van het verzoek in de Europese Commissie. Dat is het snelste resultaat sinds de opening van de mogelijkheid voor een European Citizens Initiative (ECI).

De Europese Commissie is verplicht het verzoek binnen drie maanden te behandelen en een met redenen omkleed antwoord te geven.

De Commissie heeft voorgesteld het bestrijdingsmiddel Roundup ondanks twijfel over schadelijke effecten opnieuw voor een periode van tien jaar toe te laten. In het Europese Parlement is veel verzet tegen deze maatregel die in juli door de lidstaten zou moeten worden bevestigd. De Groenen hebben bij het Europese Hof een rechtszaak aangespannen om al het onderzoek dat aan de beslissing van de Commissie ten grondslag ligt openbaar te maken.

Ondertekening van het ECI is nog steeds mogelijk

 

0

Reacties (4)

#1 Arduenn

Bedankt. Getekend.

#2 Frank789

“Special Report: Cancer agency left in the dark over glyphosate evidence”
After studying the draft papers, Tarone said the unpublished figures show “absolutely no evidence whatsoever” of an increased risk of non-Hodgkin lymphoma because of exposure to glyphosate.

Spiegelhalter told Reuters: “In the drafts I saw, none of the herbicides, including glyphosate, showed any evidence of a relation” with non-Hodgkin lymphoma. He noted that the study was statistically strong enough to show a relationship for other pesticides – so had there been any link to glyphosate, it should have shown up.

In his legal testimony, Blair also described the Agricultural Health Study as “powerful” and agreed the data showed no link.

http://in.reuters.com/article/glyphosate-cancer-data-idINKBN19525P

#3 Arduenn

Oei. Te laat. Nu heb ik al ondertekend.

#4 Jos van Dijk

Ik vind het moeilijk te beoordelen. Zo levert Google over dit onderwerp een onderzoek met overeenkomstige negatieve verbanden tussen glyfosaat en kanker dat 12 jaar geleden al is gepubliceerd, waar Blair ook aan meegewerkt heeft. Dat wordt niet genoemd in het Reuters artikel. Waarom niet? Het IARC heeft dit onderzoek wel gezien, blijkt uit de literatuurlijst van het rapport. Toch komt men tot de conclusie dat het gif waarschijnlijk kankerverwekkend is. Dit onderzoek is gebaseerd op zelfrapportage van boeren die glyfosaat gebruiken. Is dat misschien het probleem?

Er is nog veel op te helderen. Wat mij verontrust is dat zonder die opheldering de Europese Commissie al conclusies heeft getrokken die gebaseerd zijn op informatie die Europarlementariërs niet mogen zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*