Direct naar artikelinhoud
Complottheorieën

Meerderheid Amerikanen gelooft in complottheorieën over 11 september

Een van de WTC-torens staat in brand nadat er op 11 september 2001 een vliegtuig in vloog.

Meer dan de helft van de Amerikanen gelooft dat de overheid informatie achterhoudt over de aanslagen van 11 september 2001. Dat toont nieuw onderzoek aan, schrijft Live Science.

Dat is bovendien niet de enige complottheorie waaraan veel Amerikanen geloof aan hechten, zo blijkt. Volgens zo'n 40 procent van de Amerikanen houdt de overheid informatie over buitenaardse wezens, de moord op president John F. Kennedy en klimaatopwarming achter. 

Vooral het aantal samenzweringstheorieën over de moord op JFK in 1963 is ontelbaar. Volgens wetenschappers hangen die verhalen intussen helemaal samen met de hele cultuur rond de dood van de iconische president. Er werden zelfs hopen tv-programma's, boeken en films aan gewijd.

Complottheorieën

"We hebben duidelijk bewijs gevonden dat de Amerikaanse samenleving sterk vasthoudt aan complotverhalen", zegt socioloog Christopher Bader, die de studie uitvoerde. "We zien een duidelijke mate van paranoia in de antwoorden. Dat komt het duidelijkst naar voren in het gegeven dat een derde van de respondenten gelooft dat de overheid informatie achterhoudt over 'de Noord-Dakota crash', een theorie die we zelf hadden verzonnen."

Voor de studie werden 1.511 meerderjarige Amerikanen bevraagd. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat een aanzienlijke minderheid niet alleen gelooft dat er iets niet pluis is met het 9/11-verhaal, maar ook serieuze vragen heeft bij de geboorteakte van president Barack Obama en bij de oorsprong van het aids-virus. Bijna een kwart van de respondenten vond de dood van Antonin Scalia, rechter bij het Grondwettelijk Hof die eerder dit jaar op 79-jarige leeftijd overleed, "verdacht".

Wie gelooft erin?

Eerder onderzoek naar samenzweringstheorieën brachten enkele kenmerken naar voren van mensen die geloof hechten aan complotverhalen. Zo gaat het vaak om mensen die pessimistisch in het leven staan, minder vertrouwen stellen in anderen, en vaker een wapen kopen uit angst.

Gebaseerd op de onderzoeksresultaten, stelden de onderzoekers ook een typepersoon op: een blanke, werkende Republikein met een lager inkomen die zichzelf katholiek noemt maar niet vaak naar de kerk gaat.