Direct naar artikelinhoud

Nieuw terrein voor stadsnomaden valt niet in de smaak

Een groep stadsnomaden piekert er niet over om te verkassen naar een nieuw, maar veel kleiner terrein langs de A10. 'Het lijkt wel een concentratiekamp.'

Stadsnomaden Leen en Maarten (l) op het nieuwe terrein aan de WesthavenwegBeeld Marc Driessen

Stadsnomade Leen (55) is al bezig zijn boeltje te pakken. Hij heeft zijn bezittingen - een paar koffers, een tent, stoel en vuilnisbak - onder zijn caravan vandaan gehaald. De sleurhut kan zo van het terrein aan de Noordzeeweg in Westpoort worden weggereden. "Maar niet naar die nieuwe plek," zegt hij resoluut.

Ook Maarten (40) is druk met het sorteren van zijn bijeengegaarde spullen. Maar ook hij ziet het nieuwe terrein niet zitten en daar zijn heel wat redenen voor. De belangrijkste: het is te vies, te klein en te gevaarlijk. De 44 stadsnomaden - naar eigen zeggen '(levens)kunstenaars en drop-outs' - passen doodeenvoudig niet met hun vijftig caravans op de aangewezen plek.

Vlakbij Maartens caravan staat een karretje met een brandslang erin. "We zitten hier al hutjemutje. Vliegt er een caravan in de fik, dan gaat alles in de hens," zegt Jasper (39), met ­ontbloot bovenlijf en een soort fietsketting als sieraad om zijn nek.

Prikkeldraad
Een kijkje nemen op de nieuwe plek aan de ­Westhavenweg? Jasper piekert er niet over. Hij wil het met een hek en prikkeldraad omheinde terrein pal langs de snelweg A10 niet zien. "Het lijkt wel een concentratiekamp. Mijn opa zat in Auschwitz. Die zou woest zijn als ik daar ging wonen," zegt hij. "Bovendien liggen er betonnen platen. Wij zijn kunstenaars en willen in de natuur leven, niet op beton."

"Al kreeg ik duizend euro per dag. Onder geen enkel beding ga ik erheen," zegt ook Eddie (62).

Maarten en Leen laten de nieuwe plek aan de Westhavenweg zien, slechts een derde van het huidige terrein aan de Noordzeeweg. Het prikkeldraad, de betonnen platen, de snelweg, en de omvang zijn de twee stadsnomaden een doorn in het oog.

Honden en katten
"Kijk, we hebben elke avond feestverlichting," wijst Leen naar een verlicht reclamebord. Maarten ziet het prikkeldraad: "Is dat om ons binnen te houden of om anderen buiten te houden? Wat ziet dit er triest uit."

De stadsnomaden maken zich bovendien zorgen om hun loslopende dieren die zo de snelweg op kunnen rennen. "Honden horen niet vast. En katten hebben het bij ons fantastisch, maar hier wordt het voor hun gewoon ­gevaarlijk." In hun hoofden hebben de stadsnomaden andere braakliggende terreinen op het oog. "Maar die kunnen beter niet in de krant. Ze zijn in ieder ­geval tig keer groter dan deze," zegt Maarten.

Al kreeg ik duizend euro per dag. Onder geen enkel beding ga ik erhee

Van 5000 naar 900 m2

Volgens het in 2011 door de ­gemeente opgestelde 'draaiboek stadsnomaden' moeten de ­nomaden elk jaar naar een ander terrein verhuizen. De plek wordt echter bij elke jaarlijkse verhuizing kleiner van formaat. Terwijl de terreinen aan de Volendammerweg en later de Toetsenbordweg in Noord nog 5000 vierkante meter groot waren, was de plek achter het AMC in Zuidoost 3500 vierkante meter en de huidige aan de Noordzeeweg in Nieuw-West nog maar 2600 vierkante meter. Het nieuwe terrein aan de Westhavenweg heeft een afmeting van slechts 900 vierkante meter.

De nomaden, die officieel voor 1 juni weg moesten, hebben inmiddels ­bezwaar gemaakt tegen de nieuwe ­locatie. De rechter zal hierover binnenkort uitspraak doen. Daarnaast loopt er nog een bezwaarprocedure tegen het ontruimingsbesluit van 1 juni. "De gemeente zegt dat stads­nomaden bij Amsterdam horen, maar men is bezig met een ontmoedigingsbeleid. Het doet me denken aan een sterfhuisconstructie," aldus mr. Bram Mous, advocaat van een tiental ­stadsnomaden.

Een woordvoerder van de gemeente ontkent dat er sprake is van een ­dergelijk motief. "De stadsdelen moeten elk jaar een plek zoeken.

Dat is best lastig. Elke kavel wordt ­volgebouwd. De druk op de ruimte is groot. Er zit geen bewust beleid achter. De volgende keer is het terrein misschien weer groter. De nieuwe plek is overigens geschikt bevonden voor de groep stadsnomaden die nu op de Noordzeeweg staat."