Direct naar artikelinhoud

Intern onderzoek naar minister Kamp in omkopingsaffaire auto's voor politie en defensie

Demissionair minister Kamp van Economische Zaken is nog niet af van de omkopingsaffaire op het ministerie van Defensie, een van zijn vorige departementen. Naar aanleiding van klachten van twee voormalige Defensiemedewerkers loopt er nu een intern onderzoek naar Kamps gedragingen. Dat onderzoek wordt gedaan door Roel Bekker, jarenlang gerenommeerd topambtenaar op een reeks departementen.

Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld anp

Dat interne onderzoek loopt parallel aan de rechtszaak tegen de verdachten in de omkopingsaffaire, die deze week begon. In die zaak besloot de rechtbank vrijdag dat Kamp, minister in de periode 2002-2007, niet hoeft te getuigen. Hij was als getuige opgeroepen door de advocaten van de ambtenaren die terecht staan. Zij menen dat er sprake is van klassejustitie omdat hun cliënten terecht staan voor het aannemen van gunsten en kortingen terwijl Kamp zich daaraan ook schuldig zou hebben gemaakt maar daarvoor niet wordt vervolgd.

Privékorting

De zaak draait om de omkoping van ambtenaren bij de aanschaf van auto's voor politie en defensie door importeurs van Volkswagen (Pon), Renault en Peugeot. Zes rijksambtenaren worden beschuldigd van het aannemen van geldbedragen van de autohandelaren in ruil voor (tips over) miljoenenorders om voertuigen voor defensie en de politie te mogen leveren.

Als het aan de advocaten van de verdachte ligt, wordt in elk geval Henk Kamp ook betrokken bij de strafzaak. Ook hij ontving in 2006 als minister een privékorting van Pon, een van de autodealers die Jacques H. en vele andere ambtenaren zou hebben omgekocht.

Kamp ontkent niet dat hij een korting van circa 250 euro op zijn privé-auto ontving, maar beklemtoont dat hij daarom niet heeft gevraagd. Het zou gaan om een kosteloze update van zijn navigatiesysteem. Het Openbaar Ministerie, dat Kamp niet vervolgt, wijst er nadrukkelijk op dat het verschil tussen de minister en de vervolgde ambtenaren is dat de ambtenaren 'expliciet wel' om een gift hebben gevraagd, terwijl de minister dat niet deed. 'Er was in het geheel geen sprake van een verdenking van de minister', schrijft het OM.

'Het is meten met twee maten', vindt advocaat Cees Korvinus, die de verdachte defensieambtenaar Gerardus L. bijstaat. Hij en ook andere advocaten noemen het oneerlijk dat lagere ambtenaren worden vervolgd en ontslagen, terwijl een minister voor 'vergelijkbare handelingen' vrijuit gaat. Zo verloor Gerardus L. zijn baan en staat hij terecht voor het aannemen van een korting van 236 euro.

Het is meten met twee maten
Advocaat Cees Korvinus

'Stom'

Kamp liet onlangs weten dat hij het achter 'stom' vindt dat hij zijn privéauto door Pon heeft laten keuren. Maar volgens de minister is er 'geen enkele relatie' tussen het omkoopschandaal en zijn auto. Hij vindt ook niet dat hij iets verkeerd heeft gedaan. Kamp kan zich niet meer herinneren waarom hij zijn Audi, die hij in Duitsland had gekocht, naar Pon heeft gebracht. 'Het is niet zo logisch dat ik dat heb gedaan.'

Op de factuur van Kamp lijkt het adres van een Pon-garage in Amersfoort te staan. Deze werkplaats ligt circa een uur rijden van Kamps woonplaats. Als hij het opnieuw moest doen, zou Kamp de auto naar eigen zeggen naar een dealer in zijn toenmalige woonplaats hebben gebracht. Kamp wil zelf geen oordeel vellen over of de ophef terecht is. 'Het is aan anderen om dat te beoordelen.'

Lees verder

Hoe groot is het omkoopschandaal rondom de dienstauto's van Defensie?
Zes rijksambtenaren en vijf autohandelaren staan vanaf vandaag terecht wegens corruptie. Als het aan hun advocaten ligt, wordt de zaak nog veel groter. Waar stopt deze olievlek?

Schuldig of niet, deze corruptie-affaire blijft Kamp nog wel even achtervolgen
De naam van demissionair minister Henk Kamp duikt op in een strafrechtelijk onderzoek naar corruptie. Waarom wordt hij niet vervolgd en zijn ambtenaren wel? Vijf vragen.http://www.volkskrant.nl/binnenland/hoe-groot-is-het-omkoopschandaal-rondom-de-dienstauto-s-van-defensie~a4500548/