NOS Nieuws

Oproep: niet sproeien in kurkdroog Vlaanderen

Vanwege de aanhoudende droogte roept de Vlaamse regering haar inwoners op om voorlopig niet de tuin te sproeien of de auto te wassen. Volgens de Vlaamse Milieumaatschappij viel er in het afgelopen jaar 35 procent minder neerslag dan normaal en daardoor is de grondwaterstand historisch laag.

"De vooruitzichten voorspellen dat het niet zal regenen de komende dagen, dus moeten we waakzaam zijn", zegt de Vlaamse minister Schauvliege van Omgeving, Natuur en Landbouw. "We moeten vragen om niet-noodzakelijk gebruik van het drinkwater uit te stellen."

De Vlaamse drinkwatermaatschappijen sluiten zich daarbij aan. "Er dreigt nog geen acuut drinkwatertekort, maar het grondwater staat erg laag en ook de aanvoer van oppervlaktewater lijdt onder de droogte. Dan is spaarzaamheid echt wel nodig", zegt directeur Heyrman van de koepel van drinkwaterbedrijven. Hij roept Vlamingen ook op om geen plastic zwembadjes te laten vollopen.

Sproeiverbod

In West-Vlaanderen is het voor boeren zelfs helemaal verboden om hun landbouwgrond te besproeien. Gevreesd wordt dat een deel van hun oogst door de droogte verloren gaat.

Droge periodes zullen door de klimaatverandering steeds vaker voorkomen, zegt klimatoloog Philippe Huybrechts van de Vrije Universiteit Brussel. "Meer lange droge periodes en meer heftig natte periodes. Maar of deze uitzonderlijke droogte een rechtstreeks gevolg is van de klimaatverandering, is onmogelijk te zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl