NOS NieuwsAangepast

Betonnen fietsbrug rolt in Eindhoven 'als mayo' uit de 3D printer

Een splinternieuwe fietsbrug die uit de printer rolt. Niet van inkt of plastic, maar van beton. Dat is waar de Technische Universiteit in Eindhoven nu mee bezig is, in samenwerking met BAM Infra. Vandaag is begonnen met de bouw van de eerste 3D geprinte brug ter wereld van voorgespannen en gewapend beton.

"Dit is spannend om te gaan doen", zegt hoogleraar Theo Salet van de TU Eindhoven. "Spannend omdat het werk dat je doet voor het eerst in de praktijk wordt gebracht. Het moet veilig zijn." Want als de brug af is, moeten er toch fietsers en voetgangers overheen kunnen.

Het bouwwerk wordt in delen geprint en op locatie in elkaar gezet. Volgens Salet wordt er speciale betonmortel gebruikt. "Als je normaal beton stort, dan loopt het aan alle kanten weg. Dat is ook de bedoeling, zodat het zich mooi in de mal verspreidt. Maar dit is heel bijzonder materiaal. Als ik het neerleg blijft het staan. Vergelijk het met tandpasta of mayonaise. Het vervormt niet meer."

TU Eindhoven print betonnen brug

En dat betekent ook dat bouwers zuinig om kunnen gaan met het materiaal. "De printer legt veel minder neer", vertelt de hoogleraar. "En beton levert toch een behoorlijke CO2-uitstoot, dat kunnen we dus reduceren door minder beton neer te leggen."

De brug wordt onderdeel van een rondweg bij Gemert. Daar moet het de N605 en de N272 met elkaar gaan verbinden. Salet: "Er is heel veel aan gedaan om te onderzoeken hoe het materiaal zich gedraagt en hoe het zich gaat gedragen als het een echte constructie wordt. Dus die stap, van het laboratorium naar iets dat in de praktijk wordt gebruikt, is heel mooi maar ook spannend."

Huizen en viaducten

De Technische Universiteit in Eindhoven deed eerder ook al proeven met geprint beton. Het was na instellingen in China en de Verenigde Staten de derde in de wereld die er mee experimenteerde. De wens was toen al om in de toekomst huizen, viaducten en andere betonnen bouwwerken te bouwen met een printer.

Het in 3D printen van voorwerpen is de laatste jaren fors toegenomen. Mensen kunnen thuis of op het werk een printer aanschaffen en unieke 3D-vormen realiseren. Een betonprinter moet bijvoorbeeld in de toekomst een huis in een dag neer kunnen zetten.

In Eindhoven werd vanochtend getoond hoe het printen van beton werkt. Te zien in onderstaande timelapse.

Timelapse van de 3D-betonprinter van de TU Eindhoven

In China zijn ze overigens al een stukje verder. Daar komen inmiddels al complete huizen uit de 3D-betonprinters. De muren van deze woningen zijn hol geprint, zodat ze later kunnen worden opgevuld met isolatie en bekabeling.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl