Officier: Werkstraf voor gooien vuurwerkbom

De steward ligt gewond op het veld tijdens de laatste training voor de noordelijke derby. FOTO HENK JAN DIJKS

De steward ligt gewond op het veld tijdens de laatste training voor de noordelijke derby. FOTO HENK JAN DIJKS

De Cambuurfan die anderhalf jaar geleden tijdens de laatste training voor de wedstrijd tegen SC Heerenveen een vuurwerkbom op het veld gooide, hoorde vrijdagochtend een werkstraf van 240 uur tegen zich eisen.

Daarnaast vraagt het Openbaar Ministerie (OM) voor de 33-jarige Leeuwarder een gevangenisstraf van drie dagen. Deze heeft hij al uitgezeten tijdens zijn voorarrest.

Tijdens de zitting verklaarde de verdachte hoe via ,,een mannetje'' in het Cambuur Café aan de bom kwam: ,,Ik wilde een extra rookpot kopen, maar die had hij niet meer. Wel wat anders, dat was die cobra."

Ook zei hij onbekend te zijn met de knalkracht van de vuurwerkbom: ,,Ik heb geen internet thuis", voerde hij als reden aan.

Steward Ilona de Jong (21) wilde tijdens de bewuste training op 30 januari 2016 het brandende explosief wegtrappen om schade aan het kunstgras te voorkomen, toen het onder haar voet ontplofte. Haar enkel raakte verbrijzeld en haar droom om bij de politie te werken was in één klap voorbij.

De advocaat van De Jong las een slachtofferverklaring voor: ,,Ik zal altijd met pijn blijven lopen. Mijn droom om agent te worden is kapotgemaakt door dat stomme vuurwerk."

Het door het slachtoffer gevraagde smartengeldbedrag van 5000 euro vindt officier Marco van den Broek ,,alleszins redelijk". 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.