Direct naar artikelinhoud

Ollongren: meer onderzoek naar hoofddoek bij politie

Locoburgemeester Kajsa Ollongren is nog niet uitgedacht over het idee om agenten toe te staan een hoofddoek te dragen en wil meer onderzoek naar de geruchtmakende uitbreiding van het politie-uniform.

Ollongren: meer onderzoek naar hoofddoek bij politie
Beeld anp

Dat zei Ollongren donderdagmiddag tijdens een debat over de kwestie.

Hoewel minister Stef Blok (Veiligheid en Justitie) eerder al aangaf dat hij de Nationale Politie geen toestemming geeft voor de instelling van de hoofddoek als onderdeel van het uniform, is Ollongren niet bereid om het boek hierover te sluiten. "Je moet op alle mogelijke manieren onderzoeken hoe je meer diversiteit bij de politie kunt bewerkstelligen. Een idee wat je dan niet zou moeten uitsluiten is of het mogelijk is om ook hoofddoekjes toe te staan bij de politie."

In een geruchtmakend interview gaf de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg begin mei aan dat hij debat wil over de komst van een hoofddoek als onderdeel van het politie-uniform, voor agentes die daar behoefte aan hebben.

Dat riep veel weerstand op, maar enkele weken na zijn oproep laten steeds meer medestanders van zich horen. "Mijn opvatting is dat dit vraagstukken zijn die we moeten bespreken", aldus Ollongren die overigens niet concretiseerde hoe dat dan zou moeten gebeuren. Ze wordt hierin gesteund door onder meer D66 in Amsterdam, die anders dan hun partijgenoten in de Tweede Kamer ook meer willen horen over het idee.