De videoboodschap van Pegida-aanvoerder Wagensveld.
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Enschede overweegt aangifte tegen Pegida-voorman

De gemeente Enschede denkt na over een aangifte tegen Pegida-aanvoerder Edwin Wagensveld. Het hoofd van de Nederlandse tak van de extreem-rechtse organisatie noemde burgemeester Onno van Veldhuizen 'de nieuwe Adolf.' Hij deed dat in een videoboodschap. Aanleiding was het besluit van Enschede om de anti-islamdemonstratie van komende zondag te verbieden.

Naast Pegida zouden er nog meer extreem-rechtse organisaties protesteren. Ook was er al een tegendemonstratie aangekondigd. De gemeente heeft nu alle protesten verboden, ook omdat er sterke aanwijzingen zijn dat er een confrontatie dreigt.

Walgelijk

Locoburgemeester Eelco Eerenberg vindt de uitspraken van de Pegida-voorman walgelijk. "Ik doe zo geen zaken", zegt hij tegen RTV Oost. "We zijn hier bezig om op een nette manier zaken te doen, zodat het in Enschede veilig is. Dan zijn dit soort vergelijkingen ongepast."

Wagensveld roept in de video mensen op om toch naar Enschede te komen om te demonstreren. "Burgemeester, wanneer u dit gaat doen, heeft u zondag een probleem met mij. Want ik kom. En wij gaan zeker komen."

Confrontatie

Die uitspraak valt niet goed bij locoburgemeester Eerenberg. "Voor mij toont dat aan dat hij echt uit is op een confrontatie."

Enschede zoekt uit welke stappen gezet kunnen worden tegen Wagensveld. Om te voorkomen dat het zondag alsnog uit de hand loopt, gaat de politie mensen die niets in de stad te zoeken hebben "vriendelijk verzoeken" huiswaarts te keren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl