Britten met een Duits verleden die na de Brexit in de Europese Unie willen blijven wonen en werken, vragen en masse een Duits paspoort aan. In 2016 nam het aantal toekenningen met maar liefst 361 procent toe.

Een Duitse wet biedt nakomelingen van Joden die onder het nazibewind hun Duitse nationaliteit zijn kwijtgeraakt de mogelijkheid zonder ingewikkelde voorwaarden een Duits paspoort aan te vragen.

2.865 Britse kozen vorig jaar voor die optie, meldt het Duitse statistiekbureau Destatis.

Aangezien het meerdere maanden duurt om het naturalisatieproces te doorlopen, ziet het ernaar uit dat het aantal Duitse paspoortaanvragen dit jaar wederom veel hoger uit zal vallen.

“De link met Brexit lijkt duidelijk”, noteert Destatis in een toelichting. Over alle landen van herkomst samen nam het aantal aanvragen voor de Duitse nationaliteit slechts 2,9 procent toe.

Brexit en de toegang tot Europa

EU-burgers mogen vrij reizen, wonen en werken in het blok van 28 landen. Aangezien de Brexit een schaduw werpt over deze verworvenheden, zoeken Britten andere manieren om zeker te blijven van toegang tot Europa. Ongeacht of de Brexit nu hard of zacht uitpakt, na het verkiezingsfiasco voor premier Theresa May van afgelopen week.

In maart 2019 moet de Brexit een feit zijn. Maar omdat May's Conservatieven hun meerderheid in het Britse parlement kwijt zijn, moet ze een coalitie smeden in een politiek systeem dat traditioneel leunt op absolute meerderheden. Haar positie is dusdanig verzwakt dat onduidelijk is, welke vorm de Brexit precies zal krijgen.

De tijd tikt voor Britten die nog EU-burger willen blijven, zeker als ze ook Duitser willen zijn. Momenteel staat Duitsland toe dat EU-burgers (en Zwitsers) hun 'oude' nationaliteit behouden, maar dat kan voorbij zijn als de Brexit een feit is.

LEES OOK: Zo kunnen Britse bedrijven de Brexit omzeilen: via digitaal burgerschap in Estland