Direct naar artikelinhoud

OM pakt opnieuw agent beveiligingseenheid Wilders op wegens lekken

Voor de tweede keer dit jaar is een medewerker van de Dienst Bewaken & Beveiligen (DBB) aangehouden op verdenking van het lekken van politie-informatie. De 31-jarige verdachte liep begin dit jaar stage bij de dienst, die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van Geert Wilders. Het Openbaar Ministerie (OM) zegt geen enkele aanwijzing te hebben dat informatie over diens beveiliging is gelekt.

Wilders brengt een bezoek aan Volendam tijdens de campagne, zijn eerste publieke optreden na de arrestatie van Faris K.Beeld anp

De agent is dinsdag aangehouden, formeel op verdenking van ambtelijke corruptie en schending van het ambtsgeheim. In praktijk houdt het in dat de verdachte informatie uit de politiesystemen heeft gelekt naar buitenstaanders.

De agent deed een opleiding tot persoonsbeveiliger aan de politieacademie. In januari en februari volgde een praktijkstage bij de DBB, die de beveiliging verzorgt van politici, leden van het Koninklijk huis, diplomaten en mensen die vanwege hun denkbeelden worden bedreigd.

Ook de beveiliging van Wilders valt onder die verantwoordelijkheid. Het OM verzekert dat er 'geen enkele aanwijzing' is dat informatie met betrekking tot Wilders is gelekt. 'Tijdens zijn stage heeft de verdachte meerdere onderdelen bekeken, waaronder ook de beveiliging van prominenten. Het is dus een klein aspect van zijn stage geweest.'

De beveiliging van prominenten is een klein aspect van zijn stage geweest
Woordvoerder OM

Eerder lek

Ten tijde van zijn stage liep een andere medewerker van de DDB tegen de lamp. Faris K. werd in februari beschuldigd van het verkopen van vertrouwelijke informatie. Het bracht Wilders ertoe zijn verkiezingscampagne tijdelijk te staken. Een verband tussen de twee zaken wil het OM niet leggen. 'Voor ons is dit gewoon een op zichzelf staand onderzoek', aldus de woordvoerder.

Arrestaties van DBB-medewerkers liggen zeer gevoelig, omdat Wilders voor zijn veiligheid sterk afhankelijk is van de dienst. Na de arrestatie van K. tweette de PVV-voorman: 'Als ik de Dienst (DBB) die mij moet beveiligen niet meer blind kan vertrouwen kan ik niet meer functioneren.'

Lek bij beveiligingsteam Wilders

Faris K., een medewerker van de DBB betrokken bij de beveiliging van Wilders, werd opgepakt op verdenking van het verkopen van vertrouwelijke informatie. Was de veiligheid van de PVV-leider in het geding? Vijf vragen. (+)