Direct naar artikelinhoud

Samen met Leefbaar Rotterdam gaat Baudet de strijd met PVV aan

'Nederland gaat nog veel van ons horen', sprak Thierry Baudet na de Tweede Kamerverkiezingen drie maanden geleden. Met de wind in de zeilen en twee zetels op zak zag de voorman van Forum voor Democratie kansen bij de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Ook lokaal moet het 'partijkartel' immers worden doorbroken.

en
Thierry Baudet tijdens de herdenking van de moord op Pim Fortuyn.Beeld anp

Die praktijk blijkt weerbarstiger dan gedacht. Alleen Amsterdammers kunnen in maart op de partij stemmen, maakte Baudet donderdag bekend. Geen Forum voor Democratie dus in Almelo, waar de partij tijdens de verkiezingscampagne aankondigde af te rekenen met de 'structurele werkloosheid en armoede' in de stad. Het blijkt te moeilijk om voldoende sterke kandidaten te vinden die de idealen van de jonge partij kunnen vertegenwoordigen op lokaal niveau. 'Je wilt niet de verkeerde mensen in huis halen', licht Baudet toe.

Vrijages

In plaats daarvan kiest FvD ervoor zittende partijen te steunen die zich hebben bewezen op lokaal niveau. Welke vrijages er nog meer gaande zijn is onbekend, maar donderdag onthulde Baudet de eerste alliantie: in Rotterdam gaan FvD'ers volgend jaar langs de deuren om Leefbaar in het zadel te houden als de grootste partij in de gemeente (drie wethouders, veertien raadsleden). 

Baudet biedt Leefbaar-voorman Joost Eerdmans de steun van 'ons enorme sociale-medianetwerk' aan. 'En we hebben honderden actieve leden in Rotterdam die campagne kunnen voeren.' Als wederdienst voert Leefbaar Rotterdam bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2019 campagne voor Forum voor Democratie.

PVV

Baudet zal hopen dat de achterban van Leefbaar door deze samenwerking voor hem kiest. Andersom geldt hetzelfde voor Eerdmans. Meer dan het uitruilen van vrijwilligers schuilt de kracht van hun pact in het vertrouwen dat de twee politici in elkaar uitspreken.

Samen hopen ze de aanval van de PVV af te slaan. De partij van Geert Wilders heeft zich voorgenomen om in Rotterdam en ongeveer zestig andere gemeenten aan de gemeenteraadsverkiezingen mee te doen. Op eigen houtje. 'Wilders is niet zo van het samenwerken', zegt politiek historicus Koen Vossen, verbonden aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Volgens Vossen hebben Leefbaar en de PVV in het verleden meerdere keren met elkaar geflirt, zonder resultaat. 'In 2004 leek het erop dat ze zouden samenwerken, Eerdmans en Wilders zijn ook later nog wel uit eten geweest. Uiteindelijk is Ronald Sørensen de enige verbindende factor geweest.' De oprichter van Leefbaar Rotterdam zat voor die partij in de gemeenteraad en later namens de PVV in de Eerste Kamer. Inmiddels heeft Sørensen zich van de PVV afgekeerd en schuift hij Baudet naar voren als de nieuwe Fortuyn.

Sørensen heeft zich van de PVV afgekeerd en schuift Baudet naar voren als de nieuwe Fortuyn

Baudet ontkent dat er sprake is van een verbond tegen de PVV. 'We willen alleen niet afbreken wat Pim Fortuyn in Rotterdam heeft opgebouwd.' De PVV is volgens hem van harte welkom om zich eveneens achter Leefbaar Rotterdam te scharen, al is die uitnodiging niet aan Wilders besteed. 'Zo zo, samen tegen Wilders', reageerde de PVV-leider donderdagochtend in een tweet met de slotwoorden: 'De PVV gaat Rotterdam veroveren!'

Vossen, auteur van twee boeken over Wilders, denkt niet dat de samenwerking op de rechterflank de PVV-leider zorgen baart. 'Bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart was de PVV de tweede partij na de VVD. Leefbaar deed toen weliswaar niet mee, maar toch. Al vind ik het wel een interessante combinatie: het elan van Baudet, samen met de bestuurlijke ervaring van Leefbaar.' Vossen wijst ook op de risico's: wat als Leefbaar wordt afgerekend op problemen die in Rotterdam ontstaan? Wat als Baudet en collega-Kamerlid Theo Hiddema mot krijgen met Leefbaar?

Twitter bericht wordt geladen...

Amsterdam

Als het zelfverklaarde 'vlaggenschip van de renaissancevloot' belooft Forum voor Democratie lokale partijen een duwtje in de rug bij de gemeenteraadsverkiezingen. Baudet noemt zijn partij 'het lijntje naar Den Haag' voor lokale partijen die meer gedaan willen krijgen. 'Bijvoorbeeld als ze protesten willen organiseren tegen AZC's (asielzoekerscentra, red.). Als we elkaar helpen, kunnen we in korte tijd een enorm netwerk opbouwen.'

Dat FvD het wel aandurft om in Amsterdam op het stembiljet te staan noemt hij een bewuste keuze. Volgens hem is de stad met alle maatschappelijke organisaties die er zijn gevestigd, 'het hoofdkwartier van het kartel'. Een capabele rechtse partij ziet hij er niet, ook omdat de Amsterdamse VVD volgens hem veel te links is geworden. 'Er is veel werk aan de winkel in Amsterdam. Dus daar pakken we het zelf op.'