NOS NieuwsAangepast

Vandaag is het zover: wat betekenen de nieuwe roamingregels voor mij?

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Elke keer als je de grens overgaat, gebeurt het. Het 3G- of 4G-signaal verdwijnt uit beeld op je telefoon en je ontvangt geen whatsappjes meer en kunt op YouTube niks meer bekijken. Je bent afhankelijk van wifi, tenzij je tegen hogere tarieven gaat roamen.

In 2015 besloot Brussel dat dat anders moest en werden er met providers afspraken gemaakt over het afschaffen van deze roamingkosten. Dat moment is er nu: vanaf vandaag kun je in de EU zonder extra kosten internetten. Ook bellen vanuit andere EU-landen naar Nederland brengt geen extra kosten meer met zich mee.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Je kunt nu in de Europese Unie zonder extra kosten internetten via 3G of 4G (afhankelijk van de dekking in het gebied). Het betekent dat je de bundel die je in Nederland hebt, kunt meenemen naar het buitenland. Dit geldt alleen voor landen binnen de Europese Unie. Daarbuiten, in bijvoorbeeld de VS, gelden weer andere tarieven.

Dit betekent dat je bijvoorbeeld op vakantie minder afhankelijk bent van de aanwezigheid van wifi-hotspots. Wil je weten hoeveel je exact kunt verstoken? Check dat dan even met je provider. Dit kan namelijk per abonnement verschillen.

Zit er nog verschil tussen abonnement en prepaid?

Nee, ook voor prepaid gelden de nieuwe Roam Like at Home-regels. Betaal je 20 cent per MB in Nederland, dan betaal je dat ook in Duitsland.

Wat ga ik besparen?

Extra kosten. Tot nu toe moest je in EU-lidstaten, bij gebrek aan wifi, je dataroaming aanzetten om een whatsappje te versturen. Dat kan iedereen doen, maar kost extra geld. Een simpel whatsappje is dan nog wel te overzien, maar we zijn steeds meer gewend om alles te streamen. Een dagje naar Spotify luisteren of YouTube kan dan al snel in de papieren lopen.

Jij als consument betaalt niks extra's meer. In plaats daarvan komen de kosten te liggen bij de mobiele providers. Zij gaan elkaar zogenoemde wholesale-kosten betalen. Dit betekent dat een telecomprovider in Nederland een concurrent in Spanje een bepaald bedrag moet overmaken. Bij een aantal providers is dit een kwestie van geld schuiven, omdat ze in meerdere landen actief zijn.

Hoe zit het met bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land?

Dat is de grote en opvallende uitzondering in dit geheel. Brussel-correspondent Thomas Spekschoor noemt het zelfs de grote maas in de wet. De kosten voor het bellen vanuit Nederland naar een ander EU-land blijven bestaan. En dat komt volgens Spekschoor doordat ze er in Brussel niet uitkwamen.

Wat gebeurt er als mijn bundel op is?

De gevolgen daarvan zullen per provider verschillen. Het advies is om dit even bij je provider na te vragen. Bij bijvoorbeeld KPN gaat de snelheid omlaag en heb je de gelegenheid om tegoed bij te kopen.

Kan het mij nog geld gaan kosten?

Waarvoor wordt gevreesd is dat de telecomproviders uiteindelijk besluiten om alsnog kosten door te berekenen in abonnementstarieven. Bijvoorbeeld als ze merken dat het ze allemaal wel erg veel kost. De providers zeggen dat dit niet aan de orde is. D66-Europarlementariër Marietje Schaake heeft de afgelopen tijd aangegeven daar scherp op te gaan letten.

Daarnaast is er een fair use policy, om misbruik tegen te gaan. Als je in vier maanden tijd meer in andere EU-landen bent geweest dan Nederland, kan een provider daar vragen over stellen. Je hebt dan veertien dagen om te reageren. Als je er vervolgens mee doorgaat dan kan de provider extra kosten rekenen.

Hoe zit het met Zwitserland en Turkije?

Aangezien die landen geen lid zijn van de Europese Unie, zijn de regels niet van toepassing. Het verschilt per provider wat er gebeurt. Van de vier grootste providers heeft alleen T-Mobile niet het gratis roamen voor Zwitserland aangezet. Bij KPN, Vodafone en Tele2 staat op de site dat ze het wel ondersteunen en betaal je er dus geen extra kosten. Ook Turkije verschilt per provider. Alleen Vodafone rekent dit land tot de nieuwe roaming-regels. Twijfel je of jouw provider het land ondersteunt waar je naar toe op vakantie gaat? Controleer het dan altijd even via hun website.

Wat moet ik doen om te kunnen roamen?

Je moet zodra je de grens over bent op je telefoon dataroamen aanzetten. Dit zou je standaard aan kunnen zetten, maar het gevaar is dan wel dat als je een keer in een niet-EU-land bent en vergeet dit uit te zetten alsnog tegen hoge kosten kan aanlopen. De providers sturen je wel elke keer als je de grens overgaat een sms.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl