In samenwerking met
NH
NOS NieuwsAangepast

Vrijwillige brandweer Noord-Holland uitgedund

Nergens in Nederland is de vrijwillige brandweer in 2016 zo sterk uitgedund als in Zaanstreek-Waterland. Tussen 1 januari 2016 en 1 januari 2017 nam het aantal vrijwilligers in die veiligheidsregio met 15,2 procent af, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ook bij andere veiligheidsregio's in Noord-Holland zijn er steeds minder vrijwillige brandweermensen.

Leeftijdsopbouw

Het CBS heeft niet onderzocht hoe het komt dat er minder mensen in Noord-Holland als vrijwilliger bij de brandweer werken. Een woordvoerder vermoedt dat de daling te maken heeft met een aantal zaken. "Bijvoorbeeld de leeftijdsopbouw van mensen in de regio, of de manier waarop veiligheidsregio's de brandweerzorg inrichten. Dat kan ook gevolgen hebben voor het aantal posten."

Volgens NH Nieuws heeft de daling onder meer te maken met het wegbezuinigen van kazernes.

Stijger

De enige Noord-Hollandse veiligheidsregio die er vrijwillige brandweerlieden heeft bijgekregen is Amsterdam-Amstelland. Daar werkten in januari 7,7 procent meer vrijwilligers dam een jaar eerder. Die regio is na Rotterdam-Rijnmond (+8,1%) de grootste stijger.

Omdat bij dertien van de 25 veiligheidsregio's in Nederland het aantal vrijwilligers is toegenomen, is het aantal brandweervrijwilligers landelijk op peil gebleven.

Er werkten op 1 januari 2017 in totaal ongeveer evenveel mensen voor de brandweer (betaald en onbetaald) als een jaar eerder. In de jaren ervoor nam het aantal brandweerlieden af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl