Start van hoofdcontent

Stad

nl

Marokkaanse Amsterdammers: intimidatie imam is topje van ijsberg

13 juni 2017, 19.11 uur · Aangepast 13 juni 2017, 20.51 uur

Een video van een vrijdagpreek in de al-Ihsane moskee in Geuzenveld heeft een patstelling in de lokale Marokkaanse gemeenschap teweeggebracht. Met verborgen camera is opgenomen hoe een imam ‘predikt’ dat demonstraties in het Rifgebergte in Marokko volgens de islam zondig zijn. Maar veel Marokkaanse Amsterdammers komen uit die regio en hebben zich juist solidair verklaard met de roep om emancipatie van de Rif. Ze voelen zich geïntimideerd, en zeggen dat dit slechts het topje van de ijsberg is. 

Om een vuist te maken tegen die intimidatie, én om de activisten in het Rifgebergte in Noord-Marokko een hart onder de riem te steken, wordt zaterdag op de Dam gedemonstreerd. Rif Alert, de organisatie achter het protest, verwacht op basis van eerder georganiseerde manifestaties in Rotterdam en Den Haag, dat enkele duizenden Marokkaanse Nederlanders zich zullen aansluiten.  

Eerder deed schrijver Asis Aynan aangifte tegen het bestuur van al-Ihsane wegens haatzaaien. De 37-jarige Marokkaanse Nederlander is het niet te doen om werkelijke vervolging door het Openbaar Ministerie. 'Ik wil laten zien dat je in Nederland, in tegenstelling tot in Marokko, kunt opstaan tegen een imam', zegt hij dinsdag in de Volkskrant.

Ik heb zojuist aangifte van haatzaaien gedaan tegen de Amsterdamse moskee Al Ihsane. Lees hier de aangifte: https://t.co/fwDcaBIhwF

— Asis Aynan (@AsisAynan) June 11, 2017

Propaganda
‘De moskee is geen plek voor hun eigen politieke propaganda’, zegt woordvoerder van Rif Alert Abdul Menebhi, doelend op de in opspraak geraakte gebedsleider. ‘Die imam moet weg uit de moskee.’

De meeste Marokkanen in Nederland zijn afkomstig uit het Rifgebergte en hebben met eigen ogen gezien waarom daar geprotesteerd wordt. De regio kent nauwelijks industrie, ziekenhuizen zijn slecht bereikbaar en er is geen droog brood te verdienen. De regering heeft keer op keer investeringen beloofd, maar werkelijke veranderingen blijven uit. Decennia van opgekropte woede is nu in binnen- en buitenland tot een kookpunt gekomen. Mensen gaan al maanden de straat op, wat hoogst ongebruikelijk is omdat Marokkanen zelden de ‘vuile was’ buitenhangen. 

Het is niet glashelder wie de dissidente stem in Nederland de kop in wil drukken. Menebhi legt uit dat vanuit twee hoeken gepolariseerd wordt. Aan de ene kant hebben salafisten, moslims die hun geloof zeer streng interpreteren, voet aan de grond in Amsterdamse moskeeën. Aan de andere kant stuurt de Marokkaanse overheid ook zelf aan om dissidenten de mond te snoeren. 

Lange arm
‘De lange arm van Rabat’, zeggen veel Marokkaanse Nederlanders die AT5 voor dit verhaal sprak. ‘Ik denk dat imams ingefluisterd worden door het regime in Marokko’, zegt een vrouw die anoniem wil blijven. ‘Anders vrees ik voor mijn leven. Ik weet dat mensen elkaar hebben aangegeven bij de Marokkaanse ambassade, of dat mensen bij de grens worden aangehouden als ze op vakantie gaan.’ 

Lees ook: Marokkaanse Amsterdammers organiseren protestmars tegen politieke onrust Rifgebergte

PvdA-politicus Ahmed Marcouch durft zo ver niet te gaan. Volgens hem zijn het vooral de salafisten die een bedreiging vormen van de vrijheid van meningsuiting. ‘Ik maak me al heel lang zorgen om de salafistische ideologie die mensen tegen elkaar opzet’, zegt hij.  

Marcouch vindt dat moskeebesturen imams die haatzaaien moeten weren. De gemeente moet hierop beter toezien. Maar volgens Marcouch is het ook belangrijk dat Marokkaanse Nederlanders hun stem laten horen, en dragen demonstraties zoals die van aanstaande zaterdag daaraan bij.

Behalve een demonstratie roept Rif Alert een klachtenlijn in het leven, waar vanaf morgen gevallen van intimidatie gemeld kunnen worden.