Donald Trump
NOS NieuwsAangepast

Problemen dreigen voor Trump vanwege buitenlandse hotelgasten

De Amerikaanse staat Maryland en het District of Columbia klagen president Trump aan. Volgens hen heeft hij de grondwet overtreden door geld aan te nemen van buitenlandse regeringen. De rechtszaak concentreert zich rond het feit dat Trump verkoos eigenaar te blijven van zijn onderneming toen hij staatshoofd werd.

Amerika kent strenge wetten om corruptie bij politici tegen te gaan. Er moet een scheiding gemaakt worden tussen een politicus en zijn vorige leven als zakenman. Iedereen die voor de regering werkt moet zijn bezittingen onderbrengen in een blind trust en een onafhankelijke bestuurder benoemen die het bedrijf gaat leiden.

Plechtige belofte

Trump heeft geen afstand gedaan van zijn bezittingen. "Hij heeft het bestuur van zijn zakenimperium overgedragen aan zijn zoons en de plechtige belofte gedaan dat hij niet met hen zal praten over zaken", zegt correspondent Arjen van der Horst. "Hij overtreedt daarmee niet de wet omdat voor de president en de vice-president uitzonderingen gelden."

Toch kan de zaak van Maryland en Washington D.C. Trump in de problemen brengen: in de Amerikaanse grondwet staat dat de president geen geld mag aannemen van buitenlandse regeringen.

"Een klein onderdeel van het zakenimperium van Trump is zijn International Trump Hotel, niet ver van het Witte Huis in Washington", zegt Van der Horst. Veel buitenlandse diplomaten boeken graag daar hun hotelkamer en dat levert Trump veel omzet op. Andere hotels en conferentiecentra in de stad zouden daardoor minder geboekt worden, staat in de aanklacht.

De staat Maryland en Washington D.C. hebben hun klacht aanhangig gemaakt bij de rechter. Trump heeft nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl