Een mijnwerker in een andere mijn van Sibanye Gold in Zuid-Afrika
NOS NieuwsAangepast

Hapje, drankje, goud én arrestatie voor illegale mijnwerkers Johannesburg

In een goudmijn in de buurt van Johannesburg zijn 202 illegale mijnwerkers gearresteerd. De verdachten konden gemakkelijk de mijn in, omdat het personeel staakte. Ze zouden hulp hebben gekregen van mijnwerkers die er normaal gesproken aan het werk zijn om binnen te komen.

Het gaat vaak om ontslagen mijnwerkers, die de onderaardse gangen goed kennen en precies weten waar het bedrijf niet meer actief is, legt NOS-correspondent Bram Vermeulen uit. "Ze kunnen alleen overleven met legale medewerkers, omdat zij hen kunnen voorzien van eten en drinken."

Betrapt

Het mijnbedrijf kwam erachter dat het personeel voedselpakketjes leverde aan illegale mijnwerkers. "Daarom heeft het bedrijf besloten dat medewerkers geen eten en drinken meer mee mogen nemen naar beneden."

"Daardoor raakte de voedselvoorraad op. Op dat moment moesten ze naar boven komen en zijn ze gearresteerd."

Gouderts uit Afrikaanse mijnen

Dit is niet alleen iets van vandaag, maar het gebeurt al jaren, vertelt Vermeulen. "De legale mijnwerkers worden zo slecht betaald, dat ze wel moeten samenwerken met illegale gravers, om nog een beetje droog brood te verdienen."

Bij de mijn van Sibanye Gold wordt al sinds vorige week dinsdag gestaakt. De mijnwerkers staken, omdat ze nu op een lege maag hun diensten moeten draaien.

"De mijnen hebben in de afgelopen jaren ook veel mijnwerkers ontslagen, omdat het niet zo goed gaat in de goudsector. En al die ontslagen mijnwerkers zijn nu massaal illegaal aan het graven geslagen." Hij vreest dat het probleem met "een paar mensen arresteren" nog niet is opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl