Een vrouw in Mitrovica, Kosovo, brengt haar stem uit
NOS NieuwsAangepast

Centrum-rechtse coalitie stevent in Kosovo af op verkiezingsoverwinning

In Kosovo lijkt een coalitie geleid door de centrum-rechtse partij Democratische Partij Kosovo (PDK) af te stevenen op een overwinning bij de parlementsverkiezingen. Met 70 procent van de stemmen geteld staat die samenwerking op ruim 34 procent van de stemmen.

De nationalistische oppositiepartij Vetevendosje (VV) heeft waarschijnlijk 26 procent van de stemmen binnengehaald. Een coalitie onder leiding van de Democratische Liga Kosovo (LDK) van de voormalige premier Isa Mustafa staat ongeveer even hoog.

Motie van wantrouwen

De regering van Mustafa werd vorige maand naar huis gestuurd met een motie van wantrouwen. De oppositie beschuldigde de regering van het veroorzaken van onrust in het land.

De partij van Mustafa en de oppositiepartij VV streven naar één staat voor alle Albanezen. Kosovo grenst aan Albanië en heeft een grote Albanese meerderheid.

Grenswijziging

Een heet hangijzer is een grenswijziging met Montenegro, waardoor Kosovo 8000 hectare grond zou kwijtraken. Voor de EU is de grenswijziging een voorwaarde om Kosovaren in aanmerking te laten komen voor visumvrij reizen.

Veel Kosovaren willen het land ontvluchten omdat het er economisch beroerd voor staat; ruim 30 procent van de beroepsbevolking zit zonder werk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl