Filipijnse militairen in Marawi
NOS NieuwsAangepast

Duterte weet niets van steun Amerikaanse militairen

De Filipijnse president Duterte zegt dat hij de Amerikaanse regering niet om hulp heeft gevraagd in de strijd tegen islamitische militanten in de zuidelijke stad Marawi.

Amerikaanse troepen bieden sinds gisteren de Filipijnen technische ondersteuning bij de aanvallen op de pro-IS-militanten. Duterte zegt dat hij daar niet van wist tot ze arriveerden. Er zijn geen Amerikaanse grondtroepen in de Filipijnen.

De stad wordt al drie weken belegerd door extremistische moslims en gisteren werd bekend dat Amerikaanse militairen het Filipijnse leger zouden helpen. De Amerikaanse ambassade in Manilla bevestigde dat.

Levend schild

In de strijd in Marawi zijn volgens het leger ten minste 138 militanten, 58 militairen en 29 burgers omgekomen. Dat aantal ligt waarschijnlijk hoger, omdat veel slachtoffers niet kunnen worden bereikt door de hevige gevechten. Een groot deel van de stad ligt in puin.

De militanten houden zich verscholen op verschillende plekken in de stad. Ze houden ongeveer honderd burgers gegijzeld, die volgens het leger worden gebruikt als menselijk schild.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl