Direct naar artikelinhoud

Ook SNP-leider Nicola Sturgeon lijdt nederlaag bij Britse verkiezingen

Niet alleen Theresa May, maar ook haar Schotse aartsvijand Nicola Sturgeon heeft een gevoelige nederlaag geleden bij de Britse parlementsverkiezingen. Uit ergernis over de naderende Brexit stuurde de Schotse minister-president Sturgeon aan op een nieuw referendum over onafhankelijkheid voor Schotland, maar de kiezers lieten duidelijk weten dat ze daar niets voor voelen.

Nicola Sturgeon.Beeld AFP

Sturgeon moest toezien hoe haar Schotse Nationale Partij (SNP) een derde van haar zetels in het Lagerhuis kwijtraakte. Net als de Conservatieve Partij in Westminster blijft de SNP de grootste partij in Schotland, maar de nationalistische partij werd diep vernederd door de Schotse kiezers.

Zelfs zwaargewichten als voormalig partijleider Alex Salmond en de tweede man binnen de partij, Angus Robertson, raakten hun zetel kwijt. Salmond was de drijvende kracht achter het Schotse referendum over onafhankelijkheid in 2014, maar trad af als SNP-leider toen het referendum op een klinkend 'nee' uitliep.

Monsterzege

In 2015 behaalde de SNP onder leiding van Salmonds opvolgster Sturgeon nog een monsterzege bij de Britse parlementsverkiezingen. Liefst 56 van de 59 Schotse zetels in het Lagerhuis gingen naar de SNP. Maar ditmaal verloor de SNP 21 zetels. De Schotse Conservatieven wisten dertien zetels op de SNP te heroveren.

Daarmee groeide Ruth Davidson, de leidster van de Schotse Conservatieven, uit tot een van de weinige Tory-helden van deze verkiezingen. Zonder de dertien extra Tory-zetels uit Schotland zou May definitief kopje onder zijn gegaan.

Toen Labourleider Jeremy Corbyn het in de laatste weken van de campagne beter bleek te doen dan verwacht, begonnen de Schotse nationalisten te dromen van een coalitie met de sociaaldemocraten. In de conservatieve pers werd al met huiver gesproken over de 'coalitie van chaos'. Maar de illusies verdampten toen het SNP-bolwerk in de loop van de verkiezingsnacht steeds meer scheuren begon te vertonen.

Ruth Davidson.Beeld AFP

Geen overhaaste beslissingen

Het staat wel vast dat Sturgeons aandringen op een tweede referendum over onafhankelijkheid de SNP de das heeft omgedaan. Zelfs de Liberaal-Democraten, die elders in Groot-Brittanniƫ maar met moeite standhielden, wisten de SNP drie zetels te ontfutselen.

Sturgeon erkende vrijdag dat haar voorstel voor een nieuw referendum 'ongetwijfeld' een rol heeft gespeeld in het verlies van haar partij, maar ze weigerde te zeggen of ze bereid is af te zien van haar plannen voor een tweede referendum. Ze zei dat ze geen 'overhaaste beslissingen' zou nemen.

Ook binnen de SNP gaan stemmen op de plannen voorlopig in de ijskast te zetten. Sturgeons plaatsvervanger John Swinney vroeg zich openlijk af of de SNP geen pas op de plaats moet maken, gezien de uitslag van de verkiezingen. Maar anderen vinden dat Sturgeon voldoende mandaat heeft om vast te houden aan haar plannen, nu premier May ondanks de afstraffing die ze van de kiezers heeft gekregen aankoerst op harde onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit. Bij het referendum daarover stemde een ruime meerderheid van de Schotten tegen.

De harde kern van de SNP hoopt dat de vlam van het Schotse nationalisme weer zal opflakkeren als blijkt dat de onderhandelingen met Brussel moeizaam verlopen en er een harde Brexit dreigt.

De harde kern van de SNP hoopt dat vlam van het Schotse nationalisme weer zal opflakkeren