Direct naar artikelinhoud

Guterres officieel gekozen als secretaris-generaal VN

Guterres met een glimlach kort nadat hij benoemd werd.

De Verenigde Naties hebben vandaag officieel de Portugese premier Antonio Guterres aangewezen als de nieuwe secretaris-generaal. De 67-jarige Guterres volgt op 1 januari Ban Ki-moon op.

Guterres werd vorige week 'aanbevolen' door de Veiligheidsraad. In een zesde, geheime ronde stemden dertien van de vijftien leden van de Veiligheidsraad voor Guterres en - nog belangrijker - niemand tegen hem. De benoeming van vandaag was niet meer dan een hamerstuk.

Toch kwam het nieuws vorige week als een verrassing. De Portugees was geen Oost-Europeaan en ook al geen vrouw - twee punten die voor veel VN-lidstaten zwaar wogen. De verwachting was ook dat Rusland een veto zou kunnen uitspreken over deze voormalige premier van een Navo-lidstaat.

Vooral de ervaring van Guterres binnen de VN was uiteindelijk doorslaggevend. Tien jaar was hij lang Hoge Commissaris voor de vluchtelingen, inmiddels een actueel probleem. Hij schrok er niet voor terug om politieke leiders de maat te nemen als die in zijn ogen tekortschoten. "Europa, daar kunnen we niet op wachten", zei hij toen een besluit over de opname van Syrische vluchtelingen binnen de Europese Unie uitbleef.

Guterres gaat de VN zeker vijf jaar leiden. Zijn voorganger, Ban Ki-moon, heeft er eind december twee termijnen opzitten.