Pamflet van de kerken uit WO II
In samenwerking met
RTV Utrecht
NOS NieuwsAangepast

Illegaal pamflet van kerk tegen jodensterilisatie WO II opgedoken

In Zeist heeft een vrouw bij de verbouwing van haar huis een pamflet gevonden uit de Tweede Wereldoorlog. Het lijkt een afschrift van het protest van de kerken in 1943 tegen gedwongen sterilisatie van joden die rijkscommissaris Seyss-Inquart afkondigde. Gemengd gehuwde joden, die al in kamp Westerbork zaten, konden door deze ingreep aan verdere deportatie ontkomen.

Een passage (inclusief tikfouten) uit de brief 'aan den Rijkscommissaris': "Thans heeft men in de laatste weken een beging gemaakt met de sterilisatie van Joden uit de gemende huwelijken. God echter, Die hemel en aarde geschapen heeft, en Wiens gebod voor allen mensen geldt en aan Wien ook U eenmaal rekenschap moet afleggen, heeft tot de mensen gezegd: 'Weest vruchtbaar en vermenigvuldigt U'."

Bijzonder

Volgens het onderzoeksinstituut NIOD is de vondst bijzonder. Onderzoeker Kees Ribbens vermoedt dat de brief is verspreid zoals dat tijdens de bezetting ook vaak gebeurde met illegale krantjes. "De Duitse bezettingsautoriteiten stelden publiciteit niet op prijs. Wellicht dat het stuk daarom goed verborgen is destijds."

Zeisterse Jill van der Ree heeft bij de verbouwing ook een agenda gevonden; die geeft ze terug aan de familie van de schrijver, meldt RTV Utrecht.

Pamflet uit Tweede Wereldoorlog gevonden

Advertentie via Ster.nl