image

CDA en VVD willen wet computercriminaliteit snel behandelen

donderdag 13 oktober 2016, 13:21 door Redactie, 7 reacties

CDA en VVD willen twee wetsvoorstellen die de politie en inlichtingendiensten meer bevoegdheden geven snel behandelen, zo blijkt uit een motie die door beide partijen is ingediend. Het gaat om de Wet computercriminaliteit III en de modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002.

De wet computercriminaliteit III werd vorig jaar december al bij de Tweede Kamer ingediend, maar is nog altijd niet behandeld. Het voorstel geeft politie de bevoegdheid om op afstand op de systemen van verdachten in te breken. De modernisering van de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten werd in april gepresenteerd. De ministerraad stemde er toen mee in dit wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State te zenden. Het streven was het wetsvoorstel en het advies van de Raad van State nog voor de zomer van dit jaar aan de Tweede Kamer voor te leggen, maar dat is niet gelukt.

CDA-Kamerlid Van Toorenburg en VVD-Kamerlid Tellegen willen dat er met beide wetsvoorstellen haast wordt gemaakt. "Overwegende dat twee belangrijke wetsvoorstellen die dienstig kunnen zijn in de strijd tegen zware criminaliteit en terreurbestrijding nog niet plenair (Wet computercriminaliteit III) en schriftelijk (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002) zijn behandeld in de Kamer en al langere tijd bij de regering liggen; verzoekt de regering, deze wetten zo spoedig mogelijk na het herfstreces en in elk geval ruim voor het kerstreces aan de Kamer te zenden, zodat de Kamer deze als prioritair kan behandelen", aldus de motie (pdf) die gisteren tijdens het debat over mogelijke plannen voor een aanslag op Schiphol werd ingediend. Toorenburg heeft de Kamer verzocht om vandaag te stemmen over de motie.

Reacties (7)
13-10-2016, 13:28 door Anoniem
Ik wil dit ook snel behandelen. Richting prullenbak wel te verstaan.
13-10-2016, 14:21 door Anoniem
Dit snap ik wel. Als je te lang hiermee wacht dan loop je het risico dat het volgende kabinet dit moet gaan behandelen. En dan bestaat de kans dat er kritischer naar wordt gekeken.

Vergeet niet dat Ockje Tellegen van de VVD, in reactie op de uitlatingen van de AIVD-directeur in de Volkskrant, op Twitter heeft gezegd: 'Eens Een terrorist heeft geen recht op privacy.' https://twitter.com/ockjetellegen/status/777027840827088896
En dan Madeleine van Toorenburg. Die vindt privacy van de burgers ook niet zo belangrijk. https://www.security.nl/posting/487293/CDA+wil+dat+AIVD+WhatsApp-berichten+kan+lezen
Het decryptiebevel vindt ze wel belangrijk. https://www.security.nl/posting/460719/CDA+wil+decryptiebevel+terug+in+wet+computercriminaliteit
Zelfs in 2011 had ze het hier al over https://www.security.nl/posting/32218/%22Verdachten+kinderporno+moeten+wachtwoord+afstaan%22
13-10-2016, 14:55 door Anoniem
Momentum?

Hoewel officieel de raad van state zich erover buigt lijkt het er intussen toch ook zeer op dat men wacht op het ideale (ssshhht) moment van een aanslag of iets dat er bij in de buurt komt.

Men wacht dus op een bruikbaar 'ziejewel!' moment opdat de toch al schreuwende huilende kippetjes in gezamenlijke geregisseerde kippenhok paniek gezamenlijk dit soort voorstellen er 'unaniem' voorgoed kunnen doorjassen.

Het is doorzichtig voor wie het wil zien.
En we blijven erin trappen.
Triest want het lost de problemen die we hebben helemaal niet op : maar over cijfermatig concreet bewijs, daar gaat de discussie niet over.
13-10-2016, 16:23 door Anoniem
https://twitter.com/ockjetellegen/status/786285845150048256
Ockje blijkt trouwens ook voor de gemakkelijke weg te gaan. Volgens haar is 81% van de Nederlanders voor extra bevoegdheden. Want in het onderzoek werd gevraagd of je voor het terughacken was. Niet of je voor het hacken van verdachten en personen die mogelijk in contact staan/hebben gestaan met de verdachte bent. Dan zal dit percentage waarschijnlijk een stuk lager uit zijn gevallen.
Als je echt wil kijken of Nederlanders voor of tegen een voorstel zijn moet je wel duidelijk uitleggen wat er precies wordt bedoeld.
13-10-2016, 16:46 door Anoniem
Dan dien ik een motie in om deze twee kamerleden zo snel mogelijk te laten behandelen.

Misschien een idee dat je dit soort ingrijpende maatregelen aan het volk voorlegt.
Maar ja, CDA, VVD. Wat wil je. Geen oog voor de wensen van de burger.
14-10-2016, 18:14 door Anoniem
Zullen we eerst het NEE tegen het EU-verdrag met de Oekraïne behandelen?
15-10-2016, 17:20 door Anoniem
Helaas waren alleen D66, GL, PvdD, Groep Kuzu/Öztürk en fractie Klein tegen. Dus deze motie is aangenomen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.