Amerikaanse elitetroepen in Syrië
NOS Nieuws

Pentagon: troepen beschoten door drone van pro-Assad militie

De Verenigde Staten hebben in Syrië een gewapende drone neergeschoten. Het onbemande vliegtuigje was van troepen die de Syrische regering steunen, zegt het Pentagon.

Het onbemande vliegtuigje vuurde een projectiel af. Dat kwam niet tot ontploffing en er vielen geen gewonden. Omdat de drone nog meer projectielen droeg, besloot het Amerikaanse leger het vliegtuigje uit te schakelen.

Volgens het Amerikaanse leger is dit de eerste keer dat de VS wordt aangevallen door milities die aan de kant van de Syrische president Assad staan.

Elitetroepen

De drone vloog in de buurt van de plaats al-Tanf, bij de grens tussen Syrië en Irak. In dat gebied zijn Amerikaanse elitetroepen gelegerd, die rebellen trainen.

Het Pentagon kon niet met zekerheid vaststellen wie de drone bestuurde. Volgens Amerikaanse functionarissen waren het waarschijnlijk Iraniërs of strijders van Hezbollah, de militante beweging uit Libanon die wordt gesteund door Iran.

Enkele uren daarvoor hadden de coalitie onder leiding van de VS een bombardement uitgevoerd in de buurt van de basis. Het is niet duidelijk of de aanval met de drone was bedoeld als vergelding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl