‘NOS: poortwachters van geïnstitutionaliseerd wegkijken’

08-06-2017 17:11

U hoeft om acht uur des avonds uw één bij twee meter LED-tv maar te raadplegen en daar treedt uw staatsomroep alweer in werking om de nodige ‘nuance’ aan te brengen inzake de relatie islam en terreur, ongetwijfeld met de bedoeling ammunitie uit handen der populisten te slaan.

Zo was de NOS er als de kippen bij om de weigering der Britse imams te registeren toen zij onlangs resoluut afstand namen van de daders. Een begrijpelijke reflex, althans vanuit wat men noemt gematigd islamitische hoek, want men voelt ook wel aan dat het in het mohammedaanse smaldeelbelang is om alras het beeld van een vreedzame islam te vestigen in het licht van een steeds minder tot inschikkelijkheid geneigde publieke opinie, maar het vervormt de discussie tot een uitruil van beschuldigingen en verontschuldigingen waarvan niemand wijzer wordt. Het overgrote merendeel van de aanslagen zijn onverminderd islamitisch geïnspireerd, en de doden stapelen zich onverminderd op.

Kromzwaardzwaaiende haatparels

De roep aan moslims om afstand nemen enerzijds, en de bereidwilligheid van moslims om aan die roep gehoor te geven, wordt haarfijn aangevoeld door de poortwachters van geïnstitutionaliseerd wegkijken die bij elke hint van zelfbewustzijn de camera’s aanzwengelen om eens wat suiker te spinnen rondom dat door enggeestige islamofoben beheerste publieke debat.

Superdupersympathiek en helemaal te gek hoor dat de kromzwaardzwaaiende haatparels in Londen (die zich zo vrij voelden een van de slachtoffers, een meisje, vijftienmaal in de hals te steken) geen plaatsje verdienen in de gebeden van de vredesapostels- en ook heel tof dat daar daar zo hoog over wordt opgegeven tegenover een gewillige NOS-camera; maar vraag een willekeurige imam, heus geen bomgordeldragende woestelingen, maar eens naar hun standpunten inzake homo’s, ongelovigen en afvalligen, en laat op u inwerken de giftige moerasdamp waarin het kikkerdril is grootgebracht.

Ceremonieel soort islam

Alle feel good-berichtgevingen ten spijt zitten de kiemen van het geweld ‘m in deze 7e eeuwse doodsleer zélf en in niets anders, en daar verandert dit type berichtgeving niets aan, net zo min als obligaat afstand nemen – sterker: het verkleint de kansen van een succesvol absorberen van deze 7e eeuwse veroveringsideologie in 21ste eeuws Europa.

Hoe eerder men, zowel moslim als niet-moslim, de sinistere kantjes onderkent en uitbant, hoe groter de slagingskansen van een eventueel ceremonieel soort islam. En dan heb je gelijk ook de populisten het wind uit de zeilen genomen.