Beelden van de schop
NOS NieuwsAangepast

Zweed vast in Bulgarije na schoppen van schoonmaakster

Een Zweedse toerist zit vast in Bulgarije nadat hij in een hotel een schoonmaakster een harde trap tegen haar hoofd had gegeven. Beelden van de bewakingscamera van de mishandeling hebben in Bulgarije tot veel boosheid geleid.

De mishandeling gebeurde in hotel Sunny Beach aan de Zwarte Zee. De camerabeelden tonen hoe de Zweed van 53 door de hotelgang loopt, stilstaat en iets zegt tegen een schoonmaakster. Als die 65-jarige vrouw zich even later voorover buigt en verder gaat met haar werk, neemt de man een kleine aanloop en schopt haar vol in het gezicht.

De schoonmaakster rolt om en blijft verdwaasd liggen. Haar belager pakt zijn tas op en loopt rustig weg.

Dronken

Op basis van de beelden is de toerist opgepakt. Voor de rechter zei hij dat hij zo dronken was dat hij zich niets van het voorval kon herinneren. Met tranen in zijn ogen smeekte hij de rechter om hem vrij te laten, maar die was onvermurwbaar. Hij noemde het gedrag van de dronken Zweed getuigen van "grove minachting van de rechtszekerheid en de wetten in Bulgarije".

De zaak heeft op hoog niveau tot reacties geleid en consequenties gehad. De voorzitter van de bond van Bulgaarse hotels en restaurants is gedwongen om af te treden nadat hij had gezegd dat de arrestatie ertoe kan leiden dat "de gevoelige Zweden niet meer op vakantie naar Bulgarije komen". Die opmerking was voor minister Ragin van Toerisme aanleiding om er bij hem op aan te dringen op te stappen.

Bulgaarse media melden dat geweld tegen hotelpersoneel vaker voorkomt en dat daar bijna nooit iets tegen wordt gedaan. Dat heeft bij de Bulgaars bevolking tot veel onvrede geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl