Direct naar artikelinhoud
Video

KMI waarschuwt voor zorgwekkende droogte

KMI waarschuwt voor zorgwekkende droogte

De klimatologische lente van 2017 sluit af met neerslagtotalen die ruim onder de normale waarden liggen. Al sinds juli 2016 worden in ons land lage neerslagwaarden waargenomen. Indien dit neerslagtekort de komende weken aanhoudt, zou de situatie - net zoals in 1976 - verontrustend kunnen worden voor verschillende sectoren. Dat meldt het KMI vandaag.

en

In het referentiemeetpunt in Ukkel werd de afgelopen lente (maart tot mei) slechts 108,0 millimeter neerslag geregistreerd. Dat is minder dan 60 procent van de normale waarde voor dit seizoen (187,8 mm). Deze drie lentemaanden passen in een lange reeks van maanden die in juli 2016 begon, die bijna allemaal een neerslagtekort kenden. In totaal viel er deze elf laatste maanden slechts 506,7 mm, of 65 procent van de normale waarde (781,0 mm). In de rest van het land werden eveneens lage neerslagtotalen geregistreerd, maar met verschillende intensiteiten, afhankelijk van de lokale geografie.

Natte eerste helft van 2016
Omdat de eerste helft van 2016 zeer nat was, wat heeft bijgedragen tot de aanvulling van de grondwaterstand, zijn de schadelijke effecten van de droogte op de ondergrondse waterreserveres tot nu toe wel vrij beperkt gebleven, aldus het KMI. Het ziet er volgens de momenteel beschikbare informatie echter niet naar uit dat de neerslag die in de nabije toekomst kan vallen, ervoor gaat zorgen dat het gecumuleerde neerslagtekort snel weggewerkt zal worden.

Na het natte en winderige intermezzo van deze eerste junidagen, vertonen de voorspellingen voor de volgende veertien dagen een redelijk snelle terugkeer van eerder stabiel en droog weer onder invloed van een hogedrukgebied dat zich regelmatig in de omgeving van ons land zal ophouden. Volgend weekend zouden de maximumtemperaturen tijdelijk tot boven 25°C kunnen klimmen.

Warmere zomer dan normaal
Het KMI wijst er nog op dat het weer op langere termijn veel moeilijker te voorspellen is. De modellen voor de seizoensvoorspellingen voorzien een zomer die warmer zal zijn dan normaal, maar voor de neerslag valt er momenteel nog geen enkele tendens te bespeuren, klinkt het.

Drinkwatervoorziening gegarandeerd

Een rondvraag leert dat er momenteel nog geen al te grote problemen zijn bij bijvoorbeeld de binnenvaart, drinkwatervoorziening of de landbouw. Maar men kijkt wel bang naar de zomermaanden en hoopt dat het toch nog eens flink gaat regenen.

In de binnenvaart zijn er hier en daar al maatregelen genomen om het waterpeil te handhaven, zegt een woordvoerster van de Vlaamse Waterweg. Voor het Albertkanaal bijvoorbeeld is de waterkrachtcentrale in Wijnegem stilgelegd en wordt het schutwater in Olen en Ham teruggepompt. In West- en Oost-Vlaanderen zijn maatregelen genomen om het lekverlies aan sluizen te beperken en worden op enkele sluizen schepen gegroepeerd doorgelaten, met wachttijden van maximaal één uur. In Nieuwpoort is de buis geopend om het waterpeil van de IJzer te handhaven.

Ook de drinkwatervoorziening is gegarandeerd. "Onze watermaatschappijen beschikken over een goeie buffer", klinkt het bij koepelorganisatie Aquaflanders. "Op dit moment is er zeker geen reden tot bezorgdheid", al geeft men wel mee dat er in de zomer misschien wel spaarzaam zal moeten worden omgesprongen met drinkwater. Dat zal dan afhangen van de temperaturen en neerslag. "We zullen de bevolking op tijd verwittigen."

De landbouw is traditioneel één van de sectoren die het meest gevoelig is voor de weersomstandigheden en dat is ook nu niet anders. Bij de Boerenbond wil men zeker nog niet spreken van een ramp, al snakt men wel naar regen. "We hadden gehoopt dat er deze week neerslag van betekenis zou vallen, maar dat blijkt niet het geval. Op sommige plaatsen heeft het nog niet of amper geregend", zegt Anne-Marie Vangeenberghe.

De teelten die momenteel het meest te lijden hebben onder de droogte, zijn de vroege aardappelen, spinazie en vlas. "Daar moet men rekening houden met lagere opbrengsten", aldus Vangeenberghe. Groenten in volle grond zoals wortelen, bloemkolen,... moeten dan weer beregend worden en dat betekent een meerkost voor de boer, die hij niet altijd kan doorrekenen. Ook het zaaien van witloof ondervindt problemen door de grote droogte. Maar voor de in Vlaanderen erg belangrijke teelten zoals tarwe, mais en aardappelen kan regen nog het één en ander goedmaken, luidt het. "Alles hangt dus af wat het weer de komende weken gaat doen."

We hadden gehoopt dat er deze week neerslag van betekenis zou vallen, maar dat blijkt niet het geval. Op sommige plaatsen heeft het nog niet of amper geregend
Anne-Marie Vangeenberghe (Boerenbond)