Direct naar artikelinhoud
Blokkade Qatar

Duitse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor 'trumpificatie' van conflict in Golfregio

Sigmar Gabriel met zijn Saoedische collega Al-Jubeir.

Sigmar Gabriel, de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, is zeer bezorgd voor een escalatie van het conflict tussen een aantal Golfstaten en Qatar. Gabriel hekelde in een interview de 'trumpificatie' van de situatie.

Sinds maandag hebben Saoedi-Arabië en een aantal andere Golfstaten alle banden met Qatar verbroken omdat dat land steun zou leveren aan terroristen. De spanningen in de regio zijn daarmee gevoelig opgelopen. Gisteren toonde Amerikaans president Donald Trump zich bijzonder opgetogen met het manoeuvre en leek hij er zelfs de pluimen voor op zijn hoed te steken.

Andere landen zien de situatie echter met lede ogen escaleren. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel toonde zich in een interview met de krant Handelsblatt bijzonder ongerust over de "dramatische ontwikkelingen" in de regio en de mogelijke gevolgen. Gabriel ontmoet vandaag zijn Saoedische collega Adel al-Jubeir.

Gabriel sprak met name over de "trumpificatie" van het conflict en gaf felle kritiek op de wapendeal van 110 miljard dollar die Trump met Saoedi-Arabië heeft gesloten. "De laatste gigantische wapendeal verhoogt het risico op een nieuwe wapenwedloop. Dat is een compleet fout beleid, en zeker niet het beleid van Duitsland."