Direct naar artikelinhoud
President Trump

Michael Moore start met onthullingssite Trumpileaks

Filmmaker Michael Moore.Beeld AFP

Filmmaker Michael Moore heeft een klokkenluidersplatform voor medewerkers van de regering van president Donald Trump opgestart. Met doorgespeelde informatie of beelden hoopt Moore "inbreuken, leugens en algemeen wangedrag" van Trump en zijn medewerkers aan het licht te brengen en de Verenigde Staten voor “tirannie” te behoeden.

Moore roept klokkenluiders op om via Trumpileaks informatie, documenten, foto’s, video’s en audiobestanden naar Moore en zijn team te sturen. 

De website komt er bijna gelijktijdig met de arrestatie van een 25-jarige vrouw die vertrouwelijke informatie van de Amerikaanse geheime dienst NSA aan de website The Intercept zou hebben doorgespeeld. Trump had aangekondigd dat hij met alle macht tegen lekken en tegen het doorgeven van geheime informatie zou optreden.

Moore, die met Bowling for Columbine over de vuurwapencultuur in de VS een Oscar won in 2003, zorgde vooral met politieke films voor discussie. Hij belichtte de ontwikkelingen na 9/11 (Fahrenheit 9/11), de wereldwijde financiële en economische crisis (Capitalism: a Love Story) en het gezondheidssysteem in de VS (Sicko). Kort voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen verscheen van hem Michael Moore in Trumpland.