Direct naar artikelinhoud

WikiLeaks: dochter Clinton is een 'verwend kreng' en Bill gaat door het lint

'Ze gedraagt zich als een verwend kreng', is in een gehackte e-mail te lezen over Chelsea Clinton. Als Hillary in februari afstevent op een verlies in New Hampshire, gaat manlief Bill door het lint. Over haar e-mailschandaal werd Hillary, zo werd dinsdag onthuld, tijdig ingelicht door een vriendje op het ministerie van Justitie. Nu WikiLeaks dag na dag e-mails publiceert van Clintons campagne, rijst de vraag of een 'Oktober Verrassing' aanstaande is.

Clinton woensdag op campagne in Las Vegas.Beeld AP

In de ogen van haar critici en haters is Hillary Clinton dinsdag nóg onbetrouwbaarder geworden. De oorzaak: één van de duizenden e-mails van Clintons campagne-voorzitter John Podesta die WikiLeaks had bemachtigd en die op straat werd gegooid.

In de e-mail meldt Clintons woordvoerder Brian Fallon op 19 mei 2015 aan de top van de campagne dat hij contact had met 'mensen op het ministerie van Justitie'. Zij vertellen hem over een komende zitting in een rechtszaak die is aangespannen naar aanleiding van Clintons e-mailschandaal. Pikant: Fallon was ooit woordvoerder op het ministerie. Als Clinton op deze manier informatie kreeg doorgespeeld, was het FBI-onderzoek naar haar gebruik van een privémail dan nog wel onafhankelijk?

Sterker nog: werd Bill Clinton in juni dit jaar ook zo op de hoogte gehouden van het FBI-onderzoek door de regering-Obama toen hij een halfuurtje sprak met minister van Justitie Loretta Lynch? De oud-president stapte toen haar overheidsvliegtuig op de luchthaven van Phoenix binnen omdat hij 'toevallig' in de buurt was. Het tweetal ontkende toen bij hoog en laag dat het onderzoek ter sprake was gekomen. Maar toevallig of niet, vijf dagen later maakte FBI-directeur James Comey bekend dat het onderzoek was afgesloten. En hij zou Lynch adviseren om Clinton niet te vervolgen. De minister nam zijn advies direct over.

John Podesta, voorzitter van Clintons campagne. Ruim 50 duizend van zijn mails zouden in handen zijn van WikiLeaks.Beeld AFP

Verontrustend

'Wow', tweette Donald Trump dinsdag meteen nadat de e-mail van Fallon was gepubliceerd. 'Niet te geloven'. De Republikeinse partijvoorzitter Reince Priebus dook er ook meteen op. 'Verontrustend', zo noemde hij het mogelijk doorspelen van overheidsinformatie naar het Clinton-kamp. Priebus: 'Het roept nóg meer vragen op over de luchthavenontmoeting tussen Bill Clinton en Loretta Lynch.'

Ruim vijfduizend gehackte e-mails van Podesta zijn nu te lezen op de website van WikiLeaks. En volgens Julian Assanges organisatie komen er nog 45 duizend in de komende weken. In plaats van in te gaan op de inhoud van de e-mails, doen Clinton en haar campagne verwoede pogingen om de stukken in diskrediet te brengen. Haar running mate Tim Kaine weigerde zondag op de inhoud in te gaan omdat voor hem niet vaststond dat ze inderdaad van Podesta waren. Het tweede deel van Clintons-strategie is om erop te wijzen dat de Russen achter de hack zitten om Trump te helpen. In het debat zondag probeerde Clinton op deze manier aanvallen van Trump te ontwijken. Niet met groot succes.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Russen in de kaart

Kortom, aldus Clinton: besteed aandacht aan deze e-mails en je speelt Vladimir Poetin in de kaart. 'Ze doen alles namens onze tegenstander', aldus Podesta dinsdag over de hulp die de Russische inlichtingendiensten Trump zouden geven. Podesta weigert nog steeds te erkennen dat het zijn e-mails zijn.

En voorlichter Fallon vertikt het in te gaan op het feit dat hij tijdig informatie kreeg doorgespeeld van vrienden. 'Als je gaat schrijven over stukken die zijn vrijgegeven door WikiLeaks', adviseert Fallon de media in een tweet, 'dan moet je op z'n minst vermelden dat ze het product zijn van een hack door een buitenlandse regering.'

Maar als het inderdaad hun e-mails niet zijn, waarom roepen Podesta, Fallon en de rest van Clintons campagne het dan niet hardop? 'Dit is het einde van de journalistiek als de media de Clinton-campagne ermee laten wegkomen als zij steeds vragen ontwijken door te zeggen dat ze gehackt zijn', aldus WikiLeaks dat woensdag een vierde pakket met zo'n tweeduizend e-mails publiceerde. De meest schadelijke tot nu voor Clinton waren de stukken van vrijdag, met fragmenten van haar peperdure Wall Street-toespraken die ze al een jaar weigert openbaar te maken.

Clinton spreekt in deze stukken onder andere over de noodzaak om 'een openbaar én een privé-standpunt te hebben' over bepaalde kwesties. Ook geeft ze toe dat ze 'een beetje ver af staat' van de strijd van de middenklasse om te overleven. 'U weet wel, door de rijkdom die mijn man en ik nu genieten', zei ze tijdens een toespraak. De Clintons verdienden in totaal 120 miljoen dollar met hun toespraken van gemiddeld zo'n 225 duizend dollar per rede.

Clinton en voormalig vice-president Al Gore dinsdag tijdens een bijeenkomst in Miami.Beeld Reuters

'Verwend kreng'

Veel e-mails van Podesta gaan gewoon over het reilen en zeilen van Clintons campagne. Maar uit sommige blijkt dat niet iedereen gecharmeerd is van onder andere Chelsea Clinton, het enige kind van de Clintons. 'Ik verdien meer respect van haar', schrijft Bill Clintons-medewerker Doug Band boos als hij hoort dat Chelsea kritiek heeft geuit op zijn bedrijf dat opdrachten krijgt van de Clinton Foundation. 'Ze gedraagt zich als een verwend kreng die niets anders te doen heeft dan toestanden te veroorzaken', schrijft Band. 'Het ontbeeert haar, zoals ze zelf zegt, aan een richting in haar leven.'

Ook Bill komt in de stukken voor. De oud-president is boos als Hillary in februari de primary in New Hampshire dreigt te verliezen van Bernie Sanders. 'Hij heeft het vandaag gewoon niet meer', schrijft Bills chef-staf Tina Flournoy op 7 februari om 20.53 uur aan Podesta. 'Kan je alsjeblieft met hem praten als je in New Hampshire bent?'

Uit de stukken blijkt ook dat Hillary een vraag kreeg doorgespeeld over afschaffing van de doodstraf die zou worden gesteld in een CNN-debat met Bernie Sanders. Boosdoener was Donna Brazile, commentator van CNN en inmiddels waarnemend voorzitter van de Democratische Partij. 'Van tijd tot tijd krijg ik de vragen van tevoren', schrijft ze op 12 maart aan Clintons communicatie-directeur Jennifer Palmieri. 'Deze baart mij zorgen voor HRC', zoals Clinton wordt genoemd in de e-mails. Palmieri antwoordt: 'Niet iedereen houdt van haar antwoord.' Tijdens het debat werd inderdaad deze vraag gesteld.

Brazile werd partijvoorzitter in juli nadat Debbie Wasserman-Schulz moest aftreden na de publicatie door WikiLeaks van gehackte e-mails van de partij. De grote vraag die iedereen zich stelt, van Trump tot de media, of tussen die tienduizenden e-mails die WikiLeaks nog heeft een 'smoking gun' bevindt die Clintons kandidatuur in grote problemen kan brengen.

Bill Clinton en zijn dochter Chelsea zondag bij het tweede debat in St. Louis.Beeld Getty