Direct naar artikelinhoud
Australië

Mijnbouwer zet licht op groen voor zeer omstreden koolmijnproject aan het Great Barrier Reef

Beeld van protest tegen het mijnproject buiten het parlement in Brisbane.

De Indiase mijnbouwer Adani heeft vandaag het licht op groen gezet voor een controversieel mijnproject in het noordoosten van Australië. Tegenstanders vrezen dat de koolmijn van Carmichael ernstige schade zal toebrengen aan het Great Barrier Reef.

Voorzitter Gautam Adani kondigt aan dat de gelijknamige onderneming 16 miljard Australische dollar (10,6 miljard euro) zal investeren in het project in het Galilee-bekken in de Australische deelstaat Queensland. Met de goedkeuring van het project door de top van het bedrijf, wordt officieel het startschot gegeven voor "de grootste ontwikkeling op het vlak van infrastructuur en jobcreatie in de recente geschiedenis van Australië", zo meldt het bedrijf.

Gautam Adani.

Grootste koolmijn van Australië

Het project voorziet zes steenkoolgroeves en vijf ondergrondse mijnen, op een oppervlakte van in totaal 447 vierkante kilometer. Het wordt daarmee de grootste koolmijn van Australië. Het is de bedoeling om er vijftig tot zestig jaar lang actief te blijven. De voorbereidende werken zouden in het najaar van start moeten gaan.

Het bedrijf rekent op de creatie van 10.000 directe en indirect jobs, al wordt dat aantal door tegenstanders fel in twijfel getrokken.

Grootste koolmijn van Australië

Schade

Milieu-activisten hadden klacht ingediend tegen het project, dat volgens hen grote schade zal aanrichten aan het nu al bedreigde Great Barrier Reef. Het afsterven van de koralen wordt onder meer in verband gebracht met vervuiling door mijnbouw en klimaatverandering als gevolg van het gebruik van steenkool. Ze stellen ook dat de bouw van de mijn ingaat tegen de engagementen die Australië is aangegaan in het internationaal klimaatakkoord van Parijs. Ook de landeigenaars bij de inheemse gemeenschap zijn naar de rechtbank gestapt.

Het nu al bedreigde Great Barrier Reef, waar de verbleking van de koralen zich snel voortzet.