NOS NieuwsAangepast

Haagse Nieuwe: 'we gaan niet zachtjes, lief en aardig zitten doen'

Een echte kattenliefhebber is hij, Alexander Kops van de PVV. Aan de muur van zijn nieuwe kantoor hangen "zijn kinderen" Dikkie en Dunnie. Kops is een van de 71 nieuwe Kamerleden in de Tweede Kamer.

De NOS volgt een aantal van die Kamerleden in de serie 'Haagse Nieuwe'. In deze zevende aflevering vertelt Kops over zijn motivatie om de Tweede Kamer in te gaan. "Ik keek om me heen en zag Geert Wilders, de PVV en natuurlijk ook Fortuyn. En ik dacht: dit is wat het land nodig heeft."

Kops staat bekend om zijn harde aanpak. 'De hardliner van Gelderland', zo werd hij eerder in de media ook wel genoemd. Dat ziet Kops als een compliment. "Ik hou wel van een harde stijl ja. We gaan niet zachtjes, lief en aardig zitten doen. Nee: vol erin, absoluut."

Voor zijn politieke carrière was Kops (32) leraar Duits. In 2010 maakte hij de overstap en ging de politiek in. "Eerst het Europees Parlement, dan Eerste Kamer, Provinciale Staten, en nu de Tweede Kamer."

Ook Leoni Sazias van 50Plus is een van de 'brugklassers'. Voordat ze de politiek inging was ze kunstenares en televisiepresentatrice. Vanuit haar werkruimte keek ze met enige frustratie naar de leiders in Den Haag. "Als ik dan in m'n atelier aan het werk was, dan kon ik me wel opwinden. Dan dacht ik: grrr, dat moet niet zo. Daar werd ik onrustig van. Ik doe dit ook om zelf wat rustiger te worden."

Sazias is blij dat ze nu concreet iets kan bijdragen. "Het geeft zingeving en voldoening. Dat je echt iets kan doen aan dingen waarvan je vindt dat ze niet goed gaan."

Bekijk hier de andere afleveringen van Haagse Nieuwe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl