Direct naar artikelinhoud

Kunstwerk voor zieke Van der Laan wint streetart-prijs

Straatkunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft vrijdagavond een prijs gewonnen bij de Dutch Street Art Awards in de categorie 'Best Message' voor de muurschildering voor de zieke burgemeester.

Kunstwerk voor zieke Van der Laan wint streetart-prijs

Het levensgrote portret van Van der Laan verscheen begin februari op een van de metro-ingangen op de Wibautstraat, vlak nadat bekend werd dat er uitgezaaide longkanker bij de burgemeester was geconstateerd. Het collectief wilde hem daarmee een hart onder de riem steken. "Hij is de tofste burgemeester die we ooit gaan meemaken," zei een woordvoerder destijds tegen Het Parool.

De actie werd zeer positief ontvangen, ook door de gemeente Amsterdam. In samenspraak met vervoersbedrijf GVB, beheerder van het metrostation, werd besloten dat de afbeelding mocht blijven hangen. Maar een maand later werd het portret per ongeluk verwijderd door een schoonmaker van het vervoersbedrijf.

Hoezeer iedereen het ook betreurde. Kamp Seedorf liet weten de schildering niet meer opnieuw te maken. "We hebben met het GVB gesproken en besloten het kunstwerk niet terug te plaatsen. We plaatsen de werken ongevraagd. Als het dan weg wordt gehaald is het voor ons klaar. De boodschap is overgekomen en hopen we dat Eberhard er steun uit heeft kunnen halen."

De Damsko Strijder is niet meer.