Max van Weezel en Joost Vullings geven in een podcast een kijkje achter de schermen van de formatie
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: minderheidskabinet of vijf partijen?

In de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen bespreken Max en Joost de moeilijke taak waar de nieuwe informateur Herman Tjeenk Willink voor staat. Wordt de uitkomst een minderheidskabinet? Hoewel VVD-leider Rutte in het formatiedebat in de Tweede Kamer deze optie nadrukkelijk openhield, bestaat er veel weerstand tegen, weet Vullings. "Daar heeft niemand zin in."

Een ander scenario is een coalitie van vijf partijen, zegt Van Weezel. "Ik blijf erin geloven dat de PvdA erbij komt. Niet in plaats van, maar samen mét GroenLinks. Dat is wel een optie als verder niets lukt, de 'najaarsoptie'.

Een terugkeer aan de formatietafel van de ChristenUnie is in elk geval onwaarschijnlijk, denkt Vullings. "Dus de keuze is duidelijk voor VVD, CDA en D66. Een minderheidskabinet of een coalitie met GroenLinks."

Afscheidskaartje voor Edith Schippers

Een mooi moment deze week was de wijze waarop de gehele Tweede Kamer dinsdag informateur Edith Schippers bedankte voor haar werk, vindt Vullings. Ze kreeg een afscheidskaart. "Wouter Koolmees is alle fractieleiders langs gegaan om hun naam eronder te laten zetten. En ze kreeg ook nog een mooie prent van de stadhouderskamer."

"Mooi toch. De ene dag krijgt Mark Rutte van Geert Wilders zo ongeveer de schuld van de aanslag in Manchester. En de andere dag ondertekenen ze samen zo'n kaartje. Zo zie je maar dat het in de Nederlandse politiek soms hard tegen hard is, maar het is ook een typisch Hollands kantoor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl