Mijten eten, wonen en paren op je gezicht

KEN JE LICHAAM: Alle mensen hebben gezichtsmijten, die in haarzakjes en talgklieren leven. De mijten zijn ongevaarlijk, ook al eten ze van je huid en paren ze op je wangen.

Op dit moment gebruiken duizenden – misschien wel miljoenen – gezichtsmijten jouw gezicht als speeltuin, tweepersoonsbed en verstopplek.

Ieder van ons beschikt over een compleet leger van gezichtsmijten. De mijten zijn 0,1 tot 0,4 millimeter lang, hebben net als een spin acht poten en leven 18 tot 24 dagen.

Maar je hoeft niet meteen naar de winkel te rennen voor een grove gezichtsscrub. De gezichtsmijten zitten op iedereen, en ze doen geen vlieg kwaad.

Zes feiten over gezichtsmijten

Overdag wonen ze in de diepte

Overdag leven de mijten in de haarzakjes en talgklieren van je gezicht. ’s Nachts komen ze boven om een partner te zoeken.

Ze leggen eitjes in je huid

Gezichtsmijten leggen 25 eitjes in de opening rond je poriën.

Ze eten oude huid

Onderzoekers denken dat de mijten leven van vet in de huid, huidcellen of bacteriën.

Naaste verwanten

Gezichtsmijten hebben acht pootjes en zijn verwant aan spinnen en wantsen.

We geven mijten aan elkaar door

Je doet voortdurend nieuwe mijten op via beddengoed en handdoeken – en via de mensen met wie je zoent.

Je gezicht heeft twee soorten bewoners

Je kunt er maar beter aan wennen dat je twee soorten mijten op je gezicht hebt: Demodex folliculorum en Demodex brevis.

Demodex folliculorum heeft al zijn pootjes bij zijn kop.

Demodex folliculorum zit vooral in de haarzakjes van het gezicht. Hier leven de beestjes overdag in clusters van drie tot zes mijten. Onder een microscoop ziet een D. folliculorum eruit als een langwerpige worm, met acht benen rond zijn kop.

Demodex brevis leeft in je talgklieren.

De andere soort – Demodex brevis – leeft op zichzelf in de talgkliertjes, die een olieachtige substantie bevatten van dode cellen en vet (talg). D. brevis is korter en ronder dan D. folliculorum.

Iedereen heeft mijten

Het Amerikaanse onderzoeksproject Meet Your Mites wil de kennis over gezichtsmijten vergroten. Daarom hebben de onderzoekers sinds 2013 gezichtsmonsters verzameld van ruim 400 mensen.

Op basis van de monsters stelden ze vast dat 100% van de mensen boven de 18 gezichtsmijten heeft. Het is de eerste keer dat er een groep beestjes is beschreven die op alle mensen voorkomt.