Segers van de ChristenUnie bij informateur Tjeenk Willink
NOS NieuwsAangepast

Segers: kansen voor rol ChristenUnie niet groter

ChristenUnie-leider Segers denkt dat het een wonder zou zijn als D66 zijn partij alsnog als coalitiepartner wil. Segers was vandaag de eerste fractievoorzitter die door informateur Tjeenk Willink werd ontvangen.

Segers herhaalde nog eens dat de ChristenUnie wil meedoen aan een kabinet als de partij "gewenst" is. "Maar daarvan hebben we kunnen vaststellen dat in elk geval van de kant van D66 die wens er niet is. Dan staat daar ook een punt."

De voorman van de ChristenUnie gelooft niet dat door het gesprek met de informateur de kansen groter zijn geworden dat hij alsnog aanschuift in de onderhandelingen. Segers zei wel dat de aanpak van Tjeenk Willink heel anders is dan die van diens voorganger Schippers. Volgens Segers is Tjeenk Willink inhoudelijker.

Klaver: inhoudelijke verschillen groot

Na Segers praatte ook GroenLinks-leider Klaver met de informateur. Na zijn gesprek zei Klaver dat het nu aan Tjeenk Willink is om te taxeren hoe het verder moet. Hij zei dat hij met de informateur het "speelveld heeft bekeken" en wilde daarover verder weinig kwijt, ook niet over een mogelijke nieuwe rol voor zijn partij.

Klaver benadrukte dat de inhoudelijke verschillen groot waren en nog steeds zijn. "Het is aan de informateur om te zien of hij nog een lichtpuntje ziet om uit de inhoudelijke impasse te komen; ik heb altijd gezegd dat het de ambitie van GroenLinks is om te regeren, maar we gaan zien wat er mogelijk is."

Pechtold: voorkeursvariant

Na zijn gesprek met de informateur antwoordde D66-leider Pechtold op de vraag of GroenLinks weer aanschuift: "Dat zou kunnen en het heeft nooit aan mij gelegen." Hij herhaalde nog eens dat een coalitie van VVD, CDA, D66 en GroenLinks zijn voorkeursvariant is. Volgens hem moet er nu worden bekeken of er "creatieve nieuwe ideeën zijn of dat moet worden teruggegrepen op wat al eerder is bedacht".

Gisteren had Tjeenk Willink al ontmoetingen met de leiders van VVD en CDA, Rutte en Buma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl