Direct naar artikelinhoud
Politiek VK

Theresa May onder vuur om 'laffe' afwezigheid op BBC-debat

Theresa May houdt de moed erin, al zit ze in de hoek waar de klappen vallen.

Acht dagen voor de door haar uitgeroepen vervroegde verkiezingen heeft de Britse premier Theresa May geschitterd door haar afwezigheid op het 'grote verkiezingsdebat' op televisie. De andere politieke leiders maakten daar handig gebruik van.

Mays opponenten verweten de Tory-politica 'zwakheid' (Jeremy Corbyn van Labour) en 'lafheid' (Caroline Lucas van de Green Party).

Theresa May, die wegens recente ongelukkige uitspraken de voorsprong van haar Conservatieven zag slinken als sneeuw voor de zon, neemt daarmee zoetjesaan de plaats van pispaal van de Britse pers over van Corbyn, die de stijgende peilingspercentages van Labour bepaald niet aan de media te danken heeft.

Aan het debat op de BBC namen de leiders van de zeven grootste partijen deel. Met uitzondering dus van de Tories. Daar liet May, die niet bekendstaat om haar verbale vaardigheden, zich vervangen door minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd.

Theresa May neemt zoetjesaan de plaats van pispaal van de Britse pers over van Jeremy Corbyn

'Thatcher zonder tong'

Net als Tony Blair wil May een 'tweede Thatcher' zijn, maar waar Blair de bijnaam 'Thatcher zonder handtas' kreeg, solliciteert May naar het epitheton 'Thatcher zonder (radde) tong'. 

Ter verdediging van May: meteen nadat ze vervroegde verkiezingen aankondigde, liet ze al weten dat zij aan geen enkel debat zou deelnemen. De Britse premier geeft de voorkeur aan campagnevoeren tussen het volk, zonder verbale worstelpartijen met andere partijleiders.

Een voornemen dat in het begin best goed klonk, alleen blijken kiezers er niet voor warm te lopen, getuigde de slinkende voorsprong van de Britse Conservatieven in de peilingen. Waardoor de gedoodverfde winnaars van de op handen zijnde verkiezingen het alsnog moeilijk dreigen te krijgen (+).

Bezuinigingsprogramma doet Tories pijn

Ligt de schuld voor de kelderende percentages bij de opiniepeilers dan helemaal bij May? Dat nu ook weer nier. Het verkiezingsprogramma van de Tories - met als kernwoord de onvermijdelijke bezuinigingen - ligt velen zwaar op de maag. Vooral de hervorming van de pensioenen doet de Tories flink pijn. 

Ook de aanslag in Manchester vorige week maandag lijkt niet in het voordeel van de Conservatieven uit te draaien. De nationalisten van Ukip leggen zelfs een deel van de verantwoordelijkheid voor de terreurdaad bij de Conservatieven. 

Om het klimaat te typeren: het liedje 'Liar Liar' waarin May wordt beschuldigd van meervoudig liegen, is in Groot-Brittannië zowat de hit van het moment.