Ads Top

Damdoorbraak laat Waal de Millingerwaard instromen

Op 31 mei 2017 heeft een graafmachine op teken van staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam een grote dam bij de Waal doorbroken. Door de damdoorbraak stroomt rivierwater via een nieuw gegraven 3 kilometer lange watergeul het natuurgebied Millingerwaard in. Daarmee bereikt de waterveiligheid van de Waal én de natuurontwikkeling ten oosten van Nijmegen een mijlpaal.

In het gebied zijn ook 5 kwelgeulen gegraven. Die zorgen niet alleen voor bijzondere natuur, maar stromen mee met de rivier als het water hoog staat, net als de stroombaangeul. Zo kan de Waal snel extra water afvoeren. Bij hoogwater daalt hierdoor het water in de Waal met maar liefst 6 centimeter. De wilde riviernatuur is hier van ongekende internationale kwaliteit. Er komen zowel op het land als in het water veel planten voor. En dat aantal neemt alleen maar toe. De Millingerwaard is onderdeel van natuurgebied de Gelderse Poort van Staatsbosbeheer, dat loopt van de Duitse grens tot iets voorbij Nijmegen.

Aanwezig bij de historische gebeurtenis waren Deltacommissaris Wim Kuijken, gedeputeerde Gelderland Josan Meijers, burgemeester van Berg en Dal Mark Slinkman, hoofdingenieur-directeur Rijkswaterstaat Oost-Nederland Nelly Kalfs en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.