Topman UMCG: stop met beleggen in tabak

Pensioenfonds ABP moet stoppen met het beleggen in de tabaksindustrie. Dat bepleit bestuursvoorzitter Jos Aartsen van het UMC Groningen woensdag tijdens het congres ‘Maak de zorg rookvrij’ in Utrecht.

Aartsen doet de oproep namens de 70.000 medewerkers van de acht UMC’s in Nederland, waarom meer dan 13.000 UMCG’ers. Hij zegt: ,,Wij schamen ons voor deze investeringen. Stop daarom met het beleggen van onze pensioenen in de tabaksindustrie. Ook dat is een noodzakelijke stap op weg naar een rookvrije generatie in Nederland.’’

Doden

De topman van het UMCG wijst tijdens het congres op keiharde cijfers. ,,Jaarlijks sterven 20.000 mensen in Nederland door het roken. Onnodig’’, stelt Aartsen. ,,Deze doden voorkomen is véél belangrijker dan het rendement van de investeringen in tabak.’’

Het UMCG zet er volop op in het hele terrein in 2019 rookvrij te krijgen. Mensen die willen stoppen met roken kunnen behandelingen krijgen. In juni wordt bovendien een enquête gehouden onder alle medewekers.

Rookvrije gemeente

Topman Aarsten stelt dat het UMCG samen met Martiniziekenhuis, Verslavingszorg Noord Nederland en Menzis op korte termijn wil komen tot een optimale ‘stoppen met roken’-behandelafdeling in beide ziekenhuizen.

Dat sluit aan bij het streven van het stadsbestuur van Groningen. Die wil dat Groningen de eerste rookvrije gemeente van Nederland wordt. Negen toonaangevende organisaties in de stad hebben zich daarom onlangs aangesloten bij de Alliantie Nederland Rookvrij en het initiatief ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ getekend.