Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

'Liar Liar': striemende protestsong over May verovert Britse hitlijsten

'Liar Liar': striemende protestsong over May verovert Britse hitlijsten

Een verrassing in de Britse hitlijsten: een politieke protestsong snelt naar de top van zowel de Official Singles Chart als de iTunes Chart.

'Liar Liar GE2017' van Captain Ska is een vernietigende aanval op het beleid van eerste minister Theresa May rond de National Health Service, onderwijs en armoede.

De song bevat speeches en interviews van May, gevolgd door het refrein: 'She's a liar, liar. You can't trust her, no no no no.'

Het nummer is beschikbaar sinds vrijdag, en sprong dankzij de catchy melodie meteen naar nummer 2 in de iTunes Chart - na 'Despacito' van Luis Fonsi, maar voor Miley Cyrus, Ed Sheeran en Harry Styles. In de Official Singles Chart staat het nummer op de zevende plaats.

Niet op de radio

Radiostations weigeren het nummer echter te spelen, ondanks meerdere oproepen en een petitie. 

BBC Radio 1 zegt dat het nummer niet gebannen wordt. "We bannen geen songs of artiesten", luidt het in een mededeling. "Maar onze richtlijnen verplichten ons onpartijdig te blijven en het Verenigd Koninkrijk bevindt zich in een verkiezingsperiode, dus zullen we het nummer niet spelen."

Het nummer werd aanvankelijk uitgebracht in 2010, als protest tegen de regering van David Cameron. Het is niet de eerste keer dat een politieke protestsong in de Britse hitlijsten belandt. Dat gebeurde eerder ook al met 'Nick Clegg Says I'm Sorry'.